279 MILIJONOV

LB: Slovenija bo dolg Hrvatom odplačevala 30 let

Objavljeno 12. december 2012 10.10 | Posodobljeno 12. december 2012 09.59 | Piše: A. K.

Slovenija in Hrvaška naj bi dosegli dogovor v zvezi z Ljubljansko banko.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA, ZAGREB – Potem ko sta se 4. decembra finančna strokovnjaka Hrvaške in Slovenije, Zdravko Rogić in France Arhar, četrtič srečala zaradi rešitve spora o Ljubljanski banki, naj bi končno prišlo do dogovora. Glavna tema zadnjega sestanka je bil večstranski del spora, ki se tiče tistega dela deviznih vlog varčevalcev Ljubljanske banke, ki so jih hrvaški varčevalci prenesli na hrvaško državo.

Hrvaška bo pozabila na 421 milijonov

In čeprav sta finančna strokovnjaka rezultate sestankov skrivala kot najstrožje varovano državno skrivnost, je dogovor pricurljal v javnost. Slovenija bo tako v naslednjih 30 letih Hrvaški odplačevala dolg v višini 278,7 milijona evra, poroča Jutarnji list.

Hrvaška naj bi se v zameno za povrnitev dolga odrekla obrestim, ki so skupaj z dolgom do danes dosegle vrtoglavih 700 milijonov evrov. Hrvaška naj bi na ta način skupaj z možnostjo odplačevanja dolga v naslednjih 30 letih pokazala razumevanje za slovensko ekonomijo, še piše časnik. Hrvaška vlada naj bi bila dogovor že sprejela, slovenska stran pa se o njem menda še ni izjasnila.

Priznal, da so pripravljeni popustiti

Rogić je na zadnjem sestanku dejal, da je Hrvaška pripravljena nekoliko popustiti. Hrvaška sicer želi, da bi bil spor rešen čim prej zaradi vstopa v EU in privolitve Slovenije v to. 

Še en sestanek pred božičem?

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je pred slabim tednom povedala, da se bosta finančna strokovnjaka še enkrat srečala pred božičem ter da po tem srečanju pričakuje predlog, ki bo sprejemljiv za obe vladi. »V tem primeru bi spor o LB popolnoma ločili od vprašanja ratifikacije vstopa Hrvaške v EU,« je še dejala vodja hrvaške diplomacije v sredo v Bruslju.
 

Deli s prijatelji