PRORAČUN

Lažna zaupnica 
za trdnejšo vlado

Objavljeno 25. september 2013 09.00 | Posodobljeno 25. september 2013 09.26 | Piše: Jadran Vatovec

Premierka ni prehitela samo SD in Desusa, je tudi kongres PS.

Igor Lukšič in Alenka Bratušek: bi prvi res rad sedel na premierski stol? Foto: Jože Suhadolnik/Delo

LJUBLJANA – Slovenski politični analitiki se bodo najbrž strinjali: odločitev predsednice vlade Alenke Bratušek, da skorajšnje parlamentarno glasovanje o predlogu proračuna za leto 2014 veže na glasovanje o zaupnici vodenju vlade, je edina njena mojstrska politična poteza do zdaj, saj naj bi z njo za dlje odvzela veter iz jader vsem tistim v koaliciji (predvsem, kajpak, potencialnim preračunljivcem iz SD), za katere več mesecev vnaprej res nihče ne more vedeti, do kdaj jo še bodo pripravljeni podpirati. No, seveda ni nujno, da je ta mojstrski razmislek zrasel na njenem zelniku. Nekateri naši viri so celo prepričani, da se je tega najbrž spomnil »nekdanji generalni sekretar svojčas največje vladne stranke«.

Čemu bi, torej, Bratuškova poslancem zaupnico na srebrnem pladnju ponudila šele prihodnjo pomlad, če ve, da si v tem hipu nobena od treh koalicijskih zaveznic (SD, Desus in DL) ne more privoščiti, da bi ji obrnila hrbet? Ker je sama predlagala (pre)vezavo parlamentarnega glasovanja o proračunu na zaupnico, tega vsaj ne bodo mogle jutri ali pojutrišnjem predlagati koalicijske partnerice. Zveni kar logično. Pa ne samo to, tudi na bližajočem se kongresu Pozitivne Slovenije (PS) bo laže izvoljena za predsednico stranke, če ji bodo koalicijski poslanci že pred tem izglasovali zaupnico.

Kakor koli, kdor si je predvčerajšnjim zvečer na TV Slovenija utegnil ogledati intervju s predsednico vlade, je lahko opazil, da je premierka na vprašanje o zaupnici – zavestno ali nezavedajoč se, da je to tako očitno – odgovarjala precej bolj samozavestno kot na vsa druga vprašanja novinarke Nataše Rijavec Bartha. Kot da je bila nanj, no, ja, najbolje vnaprej pripravljena.

Lukšič vlado že nekajkrat ostro kritiziral

Pa poglejmo, kaj je povedala: »Ko sem prevzela to nalogo ali to funkcijo, sem državljankam in državljanom tudi obljubila, da bom šla po zaupnico v državni zbor. Mislim, da je proračun praktično najpomembnejši dokument vsake vlade, in zdi se mi primerno, da zaupnico vežem na ta dokument.« In še: »V bistvu smo rekli najkasneje v roku enega leta, in ker verjamem, da bo ta proračun narejen tako dobro, da do naslednje spomladi ne bo treba sprejemati rebalansa, in ker se mi v bistvu, kar sem že povedala, zdi proračun najpomembnejši dokument vsake vlade, se mi zdi prav, da zaupnico vežem na ta dokument.«

Kdo pa bi pravzaprav edini lahko prihodnje leto spomladi od znotraj ogrozil trdnost zdajšnje vlade? Res je sicer, da je predsednik stranke Desus Karl Erjavec prvi (pred dvema tednoma) začel na glas omenjati možnost vezave glasovanja o predlogu proračuna 2014 na glasovanje o zaupnici. Ko je, kot temu pravimo, v zraku še visela ukinitev upokojenskega regresa.

No, spomniti se kaže, kako ostro (?!) je vlado že nekajkrat kritiziral predsednik vladne SD dr. Igor Lukšič. Populizem zaradi populizma, kaj pa drugega, saj zagotovo ni v njegovem interesu, da bi SD že zdaj oddaljila od oblastniško-proračunskih jasli. Lahko pa, da bi SD začela razmišljati o tem, da vendarle kaže na vrat na nos zapustiti vladno ladjo, če bi ta še naprej tonila. Če se bo kriza še poglabljala!

Impregniranci bi mu zamerili »izdajo«

Socialni demokrati (SD) so stranka, ki so ji menda slovenski volivci v zadnjem času – tak je vsaj izdi javnomnenjskih raziskav in »raziskav« – najbolj naklonjeni. Če lahko verjamemo anketam, bi bila SD najbrž relativna zmagovalka morebitnih predčasnih parlamentarnih volitev. SD je hkrati tudi edina vladna stranka, ki bi, če bi umaknila podporo premierki Alenki Bratušek ali se od nje distancirala, v kratkem lahko izsilila razpis predčasnih volitev. S tem pa bi, jasno, SD tudi zelo veliko tvegala, saj bi ji najbolj ideološko impregniran (prepojen) del levega volilnega telesa skoraj gotovo zameril, da bi z »izdajo«, s tem, ko bi pustila na cedilu levo vlado, naredila uslugo (tudi) desni opoziciji.

 

Deli s prijatelji