MATURA

Lažje ukrasti hrvaške kot slovenske maturitetne pole?

Objavljeno 23. maj 2015 22.34 | Posodobljeno 23. maj 2015 23.10 | Piše: D. P.

Po poročanju hrvaških medijev so maturitetne pole v Zagrebu tako slabo varovane, da ne izključujejo možnosti, da pridejo originali v javnost še pred izpiti.

Danes znani dosežki spolmladanskega roka mature

ZAGREB, LJUBLJANA – Danes srednje šolanje končujejo dijaki 4. letnikov, pred njimi je le še zrelostni izpit. Maturitetne pole so natisnjene, a skrbno varovane. Da se ne ponovi leto 2006 ...

Iz nemščine in psihologije

Takrat sta v roke dijakov prišli poli za maturo iz nemščine in psihologije, še preden se je začelo preverjanje znanja. V Državnem izpitnem centru (DIC) so pred devetimi leti potrdili, da gre avtentična primerka, zadevo pa so predali policiji.

Malomarni Hrvati

Po poročanju hrvaških medijev so maturitetne pole v Zagrebu tako slabo varovane, da ne izključujejo možnosti, da pridejo originali v javnost še pred izpiti. Predvsem zato, ker pri pakiranju sodelujejo študenti.

Skrivnost 

»Tajno gradivo za splošno maturo tiskamo v svoji tiskarni in se hrani v zavarovanih prostorih,« pa so povedali v DIC. Kje točno hranijo pole, nam niso izdali. »Kako in kje je varovano tajno gradivo, vam ne moremo povedati, saj so nekateri postopki poslovna skrivnost.«

Le zaposleni direktno

»Izpitno gradivo v varnostne vrečke (vrečke po pet izpitnih pol) pakirajo zaposleni. Pri pakiranju v poštne vreče za šole angažiramo nekaj študentov, ki delajo pod nadzorom in nikoli ne pridejo v stik z 'razsutim' tajnim gradivom. Pakirajo torej gradivo za šole, ki je že zaprto v varnostnih vrečkah,« pravijo v DIC.

Deli s prijatelji