ANDREJ ŠIRCELJ

Lastninjenja podjetij Foruma 21 krivo za večino rdečih terjatev

Objavljeno 14. julij 2012 23.45 | Posodobljeno 15. julij 2012 00.13 | Piše: M. U.

Uprave in nadzorniki bank morajo sprejeti odgovornost za napake v preteklosti.

Poslanec SDS Andrej Šircelj.

LJUBLJANA – Stanje v bančnem sistemu je resno, opozarja Andrej Šircelj, predsednik parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko. »Resno stanje v bančnem sistemu je pomembno in slabo zaradi samega delovanja oziroma nedelovanja bančnega sistema, še posebno NLB,« je povedal za Siol. Glede razkritja podatkov o nekaterih slabo zavarovanih milijonskih posojilih opozarja na vprašanje odgovornosti: »V prihodnjih dneh in tednih se bo pozornost preusmerjala in javnost se bo zaposlovala s fragmentarnimi razkritji domnevnih dolžnikov banki. Pri tem pa se bo izogibalo ključnemu vprašanju: Kdo je odgovoren? Vsak slaba terjatev ima namreč podpis. Odgovornost za pretekle napake bodo morali sprejeti uprave in člani nadzornih svetov.« Nekateri poudarjajo, da naj bi večina teh posojilnih poslov izvirala iz obdobja 2004–2008, vendar pa, kot poudarja Šircelj, vlade ne uravnavajo posojilne aktivnosti bank.

V NLB naj bi bilo 'rdečih' terjatev v banki za približno 1,5 milijarde evrov, zato bi do konca leta 2013 potrebovala do 500 milijonov evrov dodatnega kapitala.

Posojilne aktivnosti bank nadzira Banka Slovenije

»Posojila odobravajo bankirji, če pa so podlegli sugestijam ali predlogom, so s tem prevzeli tveganja. Nadzornik posojilne aktivnosti bank je Banka Slovenije. To je neodvisna inštitucija, guverner in viceguvernerji so izvoljeni v državnem zboru na predlog predsednika republike. Ker vlada nima pooblastil na bančnem področju, tudi ni odgovorna, odgovorna je Banka Slovenije in seveda člani uprav ter člani nadzornih svetov,« pravi.

Večji del posojilne aktivnosti bank je rezultat lastninjenja podjetij Foruma 21

Ob tem še dodaja: »Ko pa gledam nazaj, ugotavljam, da je bila edina napaka ta, da večinski lastnik banke ni imenoval drugačne uprave banke. Ampak takrat se je pela druga viža. Takrat smo iz vplivnih kapitalsko-političnih centrov poslušali o kadrovskih cunamijih, političnih prevzemih in podobnih demagogijah. Sicer pa je bil mandat 2004–2008 gospodarsko najuspešnejši mandat v slovenski zgodovini. Zato je povečana posojilna aktivnost bank deloma upravičena, večji del pa je rezultat lastninjenja podjetij Foruma 21.«

Koalicija bo terjala odgovornost za 'tovarišijsko' poslovanje bank

Vladna koalicija je, tako pravi Šircelj, v koalicijsko pogodbo zapisala, da se bo s priznanjem slabih posojil začel tudi postopek ugotavljanja odgovornosti za njihov nastanek. »Tako SDS kot vladna večina sta se zavezali, da bosta zahtevali odgovornost za 'tovarišijsko' poslovanje bank. To je tudi zaveza v koalicijski pogodbi. Tisti, ki se tega upravičeno bojijo, bodo zato prek medijskih povezav napadali in na vse načine pritiskali na pristojne, da se to ne bi zgodilo,« je še zatrdil Šircelj.

Deli s prijatelji