STAVBE

Lastniki bolj pridni, če jih udarijo po denarnici

Objavljeno 14. maj 2015 12.32 | Posodobljeno 14. maj 2015 10.57 | Piše: STA, Mo. S.

Doslej so izdali že več kot 14.000 energetskih izkaznic.

Ko bodo inšpekcijske službe začele izdajati prve globe, pričakujem 75-odstot­no zmanjšanje števila oglasov, kar pomeni popoln mrk na že tako osiromašenem nepremičninskem trgu.

LJUBLJANA – Odkar od 24. februarja veljajo kazni za nepridobitev energetske izkaznice ob prodaji ali oddaji nepremičnine, se je število izdanih izkaznic občutno povečalo. Doslej je bilo izdanih že več kot 14.000 energetskih izkaznic, so povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

Obveza pridobitve energetske izkaznice za lastnike stavb pri prodaji ali oddaji v najem za več kot eno leto velja najmanj od uveljavitve energetskega zakona, torej od 22. marca lani oziroma od julija 2013, ko je bilo mogoče pridobiti prve energetske izkaznice. S 24. februarjem pa so začele veljati tudi kazni za kršitelje. Za nadzor nad obveznostjo pridobitve energetske izkaznice je pristojna neodvisna gradbena inšpekcija.

Globa: 300 evrov

Lastniku nepremičnine, ki pri prodaji ali oddaji v najem ne pridobi energetske izkaznice, grozi globa v višini 300 evrov. Kazen za oglaševanje nepremičnin brez navedbe energetskega kazalnika medtem znaša 250 evrov. Z globo od 1000 do 10.000 evrov pa se kaznuje za prekršek pravna oseba, če ne namesti energetske izkaznice na vidno mesto v javnih stavbah. Energetsko izkaznico morajo namreč pridobiti tudi vse javne stavbe s površino večjo od 500 kvadratnih metrov. Z 9. julijem se bo površina zmanjšala na 250 kvadratnih metrov.

Energetska izkaznica stavbe je listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energijske učinkovitosti. Njen bistveni del so priporočila za stroškovno učinkovite izboljšave energetske učinkovitosti, ne le podatek o rabi energije. Izkaznice izdajajo licencirani neodvisni strokovnjaki, licence pa izdaja ministrstvo za infrastrukturo. Usposabljanje izdelovalcev izkaznic poteka vseskozi, izvajata pa ga dve izbrani instituciji za usposabljanje. Do danes je usposobljenih 311 neodvisnih strokovnjakov, so še pojasnili na ministrstvu, kjer so letos začeli tudi nadzor kakovosti izdanih izkaznic, pri čemer pregledajo vsebino izbranih izdanih izkaznic.

Deli s prijatelji