UJETI

Lastnik ladje: Pomorščaki niso lačni in jaz nisem pobegnil

Objavljeno 12. avgust 2013 15.09 | Posodobljeno 12. avgust 2013 15.09 | Piše: STA, T. L.

Lastnik Euroshippinga pravi, da težave z ladjama rešuje.

KOPER – Lastnik koprskega podjetja Euroshipping Bogdan Glavina je danes zagotovil, da se težave, v katerih sta se znašli njegovi ladji Istra in Padna, rešujejo. Zavrnil je navedbe, da so pomorščaki ostali brez hrane, zanikal pa je tudi poročanje nekaterih medijev, da je izginil.

Kot je pojasnil, zadevo z ladjo Padna, ki je obtičala v Kraljevici pri Reki, rešujejo. Po njegovih besedah je vse odvisno od ene od slovenskih bank, pri čemer ne gre za finančno vprašanje, temveč za administrativno zadevo pri dokumentaciji banke glede hipoteke.

Ni izginil, ampak rešuje zadeve

Ladja je na Reki obstala, ker niso dobili certifikatov, saj da so za njihovo pridobitev od banke potrebovali dokument. »Posledično je tudi druga ladja obstala zaradi finančnih zadev, ker je ena povezana z drugo,« je dodal.

Glavina je navedbe, da so pomorščaki ostali brez hrane, označil za »čisto izmišljotino«, zatrdil pa je tudi, da so vsak dan v stiku s posadko. Zanikal je poročanje medijev, da je izginil, in zagotovil, da je v pisarni in da se »zadeva rešuje«.

Pokazal je razumevanje do mornarjev, ki jih je »gotovo strah, ker niso dobili plače«, vendar se plače izplačujejo v Kopru, ladja pa je zdaj že dva meseca na Hrvaškem.

Hrvaški sindikat ima drugačno zgodbo

Iz hrvaškega sindikata pomorščakov so sporočili, da je Padna, na kateri so hrvaški, slovenski, romunski in gruzijski pomorščaki, v ladjedelnici v Kraljevici že več mesecev čakala na obnovo zapadlih dokumentov, posadka ladje pa naj bi zadnjo plačo prejela februarja.

Druga Euroshippingova ladja Istra je že skoraj tri tedne ujeta v alžirski luki Bejaia (Bedžaja). Po poročanju medijev je 11-članski posadki gorivo že pošlo, zdaj pa jim zmanjkuje še zalog vode in hrane, poročajo mediji. Ladja naj bi bila v Alžiriji ustavljena zaradi neplačanega računa za gorivo. Posadka, ki jo sestavljajo hrvaški, srbski, črnogorski in gruzijski mornarji, dovoljenja Alžirije za izkrcanje nima.

Deli s prijatelji