AGRESIVNA

Lastnica doma na črno z grabljami nad starčka

Objavljeno 25. oktober 2014 23.45 | Posodobljeno 25. oktober 2014 23.57 | Piše: Aleksander Brudar

Nasilna Danica Greif, ki skrbi za onemogle, napadla enega izmed varovancev.

Danica Greif nam je v pogovoru večkrat zagrozila s tožbo, če bomo objavljali stvari, v katere je vpletena. Foto: Dejan Javornik

FORMIN – »Dodobra me je prizadelo, zato tudi ponoči nisem mogel zaspati. Bil je tako nemočen, da niti rok ni mogel dvigniti,« Dušan Valenko iz Gorišnice pri Ptuju zgroženo opisuje dogajanje minulo soboto pred hišo Danice Greif iz Formina, v kateri ta skrbi za starostnike. Ravno takrat je bil na obisku pri njenih sosedih in v oči mu je padlo, ko je Greifova prišla na vrt z dvema varovancema in jima naročila, naj pograbita listje.

»Še hodila sta komaj, tako da listja res nista mogla grabiti!« se spominja Valenko in dodaja, da je čez nekaj minut iz hiše pridivjala Greifova in ju zmerjala ter kričala nanju. »Mirno sem stal za vogalom in samo opazoval. Potem je enemu vzela grablje iz rok in ga začela tepsti po hrbtu. Ko ga je udarila po obrazu, se nisem mogel več kontrolirati,« opisuje Valenko ter nadaljuje, da je varovancema hotel stopiti v bran, a je Greifova začela groziti še njemu.

Agresivna gospa

»Če ne bi bilo ograje, ne vem, kako bi se končalo, saj bi skočila še name. Prišla je agresivno do mene in rekla, da sploh ne vem, zakaj tukaj gre! Rekel sem ji, da dobro vem, da so to varovanci in jih nima pravice pretepati. Odvrnila je, naj se brigam zase, jaz pa sem ji odgovoril, da tega ne morem, in sem poklical policijo,« dodaja Gorišničan, ki je počakal, da so prišli možje v modrem.

»Mislim, da je bil po eni strani poškodovan, a tega zagotovo ne morem reči. Udarila ga je tudi po desnem licu,« še pravi in se spominja besed varovanca, ki mu je, kot pravi, v joku rekel, da ga tepe. »Človek je bil nemočen, saj ni mogel niti roke dvigniti, da bi se branil. Samo stal je in jokal. Smilil se mi je. Ljudje božji, kje mi živimo! Baje se je vsi v kraju bojijo, ampak jaz se je ne,« pove in še zatrdi, da bo poskušal priti zadevi do dna.

Policija potrdila udarce

Da njegove besede niso iz trte izvite, so potrdili tudi na PU Maribor, kjer so povedali, da so policisti v soboto malo pred 11. uro na območju Gorišnice obravnavali kršitev javnega reda in miru. »Ugotovili so, da je stanodajalka med prepirom z dlanjo (zaušnico) udarila starejšega stanovalca po obrazu, ker naj bi kričal nanjo. Zaradi kršitve sta policista kršiteljici na kraju prekrška izdala plačilni nalog zaradi kršitve 4. odstavka 6. člena zakona o varstvu javnega reda in miru,« nam je povedal tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl in dodal, da policista pri starejšem občanu poškodb nista zaznala, bodo pa centru za socialno delo na Ptuju posredovali obvestilo o tem dogodku.

Na policiji še pravijo, da so zoper opisano kršiteljico v letošnjem letu že zbirali obvestila o morebitnih prekrških ali kaznivih dejanjih, ki so se nanašali na sum več nepravilnosti. »Vključene so bile ustrezne inšpekcijske službe, vendar elementov prekrška ali kaznivega dejanja niso ugotovili, zato so na okrožno državno tožilstvo na Ptuju policisti podali poročilo,« je še zapisal Šadl.

Ne želi packanja v medijih

Seveda smo se odpravili h Greifovi, da bi slišali njeno plat zgodbe, a nam je takoj grozila s tožbo, če bomo kar koli objavljali o njej. »Z ljudmi imam lepe odnose in ne želim nobenega packanja v časopisu, dokler se ne bom odločila, da bom kaj dala v časopis,« je povedala. Glede sobotnega dogodka pravi, da to ne drži. »Nikogar nisem v nič silila, ker pri nas nikogar ne silimo. Ne želim, da se kaj objavi, ker bom vložila tožbo!« je zatrdila in zagrozila, čeprav smo jo vseskozi lepo opozarjali, da smo prišli k njej ravno zato, da bi nam povedala svojo plat zgodbe.

»Nič od tega ni res, to vam garantiram,« je še pristavila. Od bližnjih krajanov smo lahko o tem, kako Greifova skrbi za starostnike, slišali vse mogoče. O njenem nasilju nad starostniki krožijo govorice, zanj pa ni dokazov, zaradi česar, kot so nam povedali v Forminu, policija ni mogla narediti nič. V začetku leta se je o njej razpisal tudi štajerski časnik, v katerem je bilo mogoče prebrati pozitivno izkušnjo tamkajšnje varovanke.

»To je stanovanjska skupnost. To ni dom upokojencev. Nikjer se ne promoviramo in gre samo za glas od ust do ust. Svojci so zadovoljni, prav tako oskrbovanci. Ta trenutek je na sodišču spor, ker inšpekcija ne ve, kaj naj. Tudi vsi centri za socialno delo od Ormoža do Ptuja, tudi vsi zdravniki vedo, kaj se tu dogaja,« še pravi Greifova, ki trenutno skrbi za okoli 10 starostnikov.

Opravlja dejavnost, ki je ne bi smela

A kljub temu je Danica Greif, sicer direktorica podjetja Pollere gradbeništvo, posredništvo in storitve, d. o. o., v zadnjih letih padla v nemilost inšpekcijskih služb. Na Inšpektoratu RS za delo so nam povedali, da so v družbi Pollere do zdaj opravili dva izredna inšpekcijska nadzora, in sicer prvega v letu 2012 in drugega oktobra lani. Pred dvema letoma so tako ugotovili, da je družba imela registrirane socialnovarstvene dejavnosti, pri tem pa ni pridobila dovoljenja za opravljanje storitve institucionalno varstvo. Inšpekcija je zato družbi prepovedala izvajanje tovrstne dejavnosti in pravni osebi ter njeni odgovorni osebi skupaj izrekla za 7000 evrov glob.

Socialna inšpekcija je zadevo odstopila v reševanje tudi drugim pristojnim organom, med drugim Tržnemu inšpektoratu RS, ki je tudi izdal prepoved opravljanja dejavnosti. »V nadaljevanju postopka je bilo ugotovljeno, da družba izdane odločbe ne spoštuje, zato je bil začet tudi postopek izvršbe,« pa dodajo na tržnem inšpektoratu.

V nadzoru oktobra lani so na delovnem inšpektoratu ugotovili, da je družba spremenila registracije dejavnosti in da je ne glede na to inšpektorica ugotovila, da so pri družbi nastanjene starejše osebe, ki zaradi zdravstvenega stanja ali demence potrebujejo najzahtevnejše vrste oskrbe domskega varstva oziroma so vsi upravičenci do storitve institucionalno varstvo starejših, in da opravlja storitev institucionalno varstvo.

Družbi je spet prepovedala opravljanje storitve institucionalno varstvo in o tem obvestila druge organe. Družba Pollere se je zoper odločbo socialne inšpekcije pritožila na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je pritožbo zavrnilo. Zato je družba v tej zadevi, kot so pojasnili na inšpektoratu, vložila tožbo na Upravno sodišče RS. Socialna inšpekcija je po prejetju odločbe drugostopenjskega organa pozvala družbo Pollere, da izpolni vse ukrepe iz odločbe o ukrepih, in ji odredila novi rok. Delovni inšpektorat je pri delodajalcu Pollere v letu 2012 ugotovil tudi zaposlovanje na črno. »Delodajalcu je izdal plačilni nalog zaradi oviranja postopka, zaradi ugotovljenega zaposlovanja na črno pa je bila izdana odločba o prekršku z izrekom globe,« so dodali na inšpektoratu.

Ko smo Greifovo vprašali, kaj pravi na očitke, da ima dom za starejše občane brez dovoljenj, nam je odgovorila, da ga nima, ker ji nihče ni rekel, da jih mora imeti, ko je stanovanjsko skupnost – kot pravi svojemu domu – odpirala (?!). »To je zdaj vse na sodišču,« še pove.


V bran Greifovi svojci varovancev

Na inšpektoratu za delo izpostavljajo, da so tako delavci na dveh centrih za socialno delo in zdravniki dementnih ljudi socialni inšpekciji povedali, da varovanci niso bili ogroženi in da je bilo za njih primerno poskrbljeno. »Takšne so tudi izjave njihovih svojcev, ki sta jih pridobila centra za socialno delo. Svojci jih ne želijo premestiti v domove starejših in so v primeru ukrepanja po uradni dolžnosti centrov za socialno delo celo pripravljeni nastopiti proti centroma,« so še pojasnili na inšpektoratu.

 

Deli s prijatelji