NA KOŽO

Last minute 
all inclusive *

Objavljeno 12. marec 2017 23.35 | Posodobljeno 12. marec 2017 23.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Vse več poslancev ob spornih predlogih usmerja prst v najožji krog premierja.

Matej Lahovnik.

Bližje ko so naslednje državnozborske volitve, večja je nervoza in hujši boj za stolčke v državnih družbah. Vladnim strankam ne primanjkuje članov in »simpatizerjev«, ki si želijo varen pristan na kakšnem stolčku, kjer bi se skrili pred političnim viharjem ob morebitnem porazu vladajoče koalicije na volitvah. Zato ni presenečenje, da se je v zadnjem obdobju razvnel hud spor in boj za mesta v nadzornih svetih in upravah največjih državnih družb.

Star pregovor pravi, da se še v najboljših družinah sprejo, ko je veliko denarja na kupu, in koalicijska družina ni nobena izjema. Trenutno poteka huda kadrovska bitka med koalicijskimi strankami za nadzorna mesta v Telekomu, Zavarovalnici Triglav in Petrolu, ki imajo dober denarni tok. Zdi se, da je kadrovski spor med SMC in SD tako hud, da koalicija za spotikanje sploh ne potrebuje opozicije. Vlada je na primer poslala v državni zbor dva nova kandidata za člana nadzornega sveta SDH, ki v imenu države upravlja 12 milijard državnega premoženja. Prva šlamastika v zvezi s tem je bila vsebinska, saj je vlada kot kandidata predlagala osebo, proti kateri je v preteklosti državni Telekom na zahtevo države zaradi spornih odločitev vložil odškodninsko tožbo.

Pa naj razume to kadrovsko logiko Cerarjeve vlade še kdo, če more. Druga šlamastika je procesna, saj sta kandidata, ki naj bi nadzirala upravljanje 12 milijard našega premoženja, podala napačno soglasje – kot da kandidirata za člana uprave in ne nadzornega sveta. Ministrstvo za finance pravi temu administrativna napaka. Četudi zanemarimo, da vse skupaj očitno kaže na slabo delo vlade, pa bi bilo zanimivo primerjati, ali so enako prizanesljivi tudi do administrativnih napak navadnih državljanov pri davkih. Tretja in ne najmanj pomembna šlamastika pa je politična. Vlada je namreč parlamentu v imenovanje predlagala kandidata, ki ju še njeni poslanci ne podpirajo, zato ni presenetljivo, da vse več tudi koalicijskih poslancev usmerja prst ob spornih predlogih v najožji krog sodelavcev premierja Cerarja.



* V zadnji minuti vse vključeno 

Deli s prijatelji