VREME

Lani za tretjino več padavin kot leto prej

Objavljeno 06. maj 2013 15.20 | Posodobljeno 06. maj 2013 15.21 | Piše: STA, Mo. S.

Najtopleje je bilo v Portorožu, ko je julijska povprečna temperatura znašala 25,5 stopinje.

Nadaljevalo se bo nestanovitno vreme.

LJUBLJANA – Vreme postaja vse bolj nepredvidljivo in ekstremno, o čemer pričajo tudi podatki lanskega leta. V Sloveniji je namreč lani padlo 30 odstotkov več padavin kot leto prej, a so bile zelo neenakomerno razporejene.

Marca v Portorožu in Novem mestu brez padavin

Povprečno je v Sloveniji padlo 1396 milimetrov padavin (dolgoletno povprečje znaša približno 1200 mm), najbolj deževno pa je bilo v Bovcu (2780 mm). Največ padavin je padlo novembra (219 mm), najmanj pa februarja (11 mm). Januar, februar in marec so bili zelo suhi, manj padavin kot leta 2011 pa je bilo tudi junija, julija in decembra.

Marca v Portorožu in Novem mestu padavin sploh ni bilo, zelo malo jih je bilo tudi v Murski Soboti, Črnomlju in Kočevju. Tudi v Bovcu, ki je znan po največjih količinah padavin, je ta mesec padlo le 34 mm padavin (leto prej pa 283).

En dan snega na Obali

Največ dni z nevihto je bilo v Novem mestu in Celju (48 dni), najmanj pa v Šmartnem pri Slovenj Gradcu (23 dni). Največ dni s točo ali sodro je bilo na Kredarici (10 dni), v Lescah, Murski Soboti in Novem mestu pa toče ali sodre ni bilo. Najdlje se je snežna odeja zadržala na Kredarici (245 dni), le en dan snega pa so imeli v Portorožu in Biljah.

Povprečne temperature

Najhladnejši mesec je bil tudi lani februar, ko je povprečna temperatura znašala –3,2 stopinje Celzija ali 3,3 stopinje manj kot februarja 2011. Najtoplejši je bil avgust (20,3 stopinje Celzija ali za 0,6 stopinje več kot leto prej). Precej toplejša kot leto prej sta bila tudi marec in november, medtem ko so najnižje temperature ponovno izmerili na Kredarici. Najtopleje je bilo v Portorožu, ko je julijska povprečna temperatura znašala 25,5 stopinje.

Deli s prijatelji