KRVODAJALCI

Lani rekordnih 115.900 Slovencev darovalo 42.000 litrov krvi

Objavljeno 04. junij 2012 20.58 | Posodobljeno 04. junij 2012 20.59 | Piše: Mi. S., STA

Krvodajalstvo ostaja najbolj množična solidarnostna dejavnost v Sloveniji.

LJUBLJANA – V lanskem letu so v Rdečem križu Slovenije (RKS) zabeležili rekordnih 115.900 krvodajalcev, ki so zdravstvu zagotovili več kot 42.000 litrov krvi, kar zadošča potrebam po krvi v Sloveniji, so ob današnjem slovenskem dnevu krvodajalstva dejali na novinarski konferenci RKS.

V Sloveniji po besedah generalnega sekretarja RKS Danijela Starmana vsakih pet minut nekdo potrebuje kri. S 5,9 odstotka krvodajalcev med vsem slovenskim prebivalstvom, s 400 krvodajalci dnevno, se uvrščamo v evropsko povprečje in letno zberemo 45.000 litrov varne krvi, kar zadostuje potrebam zdravstva, je dodal.

Krvodajalcev vedno več

Sicer pa število krvodajalcev v Sloveniji vsako leto narašča, pravi predsednik RKS Franc Košir. »Lani jih je bilo kar 115.900, vsako leto je več mladih krvodajalcev, kar je zelo pomembno, saj pri teh lahko računamo na mnogoletno in mnogokratno darovanje krvi,« pravi Košir.

O potrebah po krvi in organizaciji preskrbe s krvjo je govorila Polonca Mali iz Zavoda za transfuzijsko medicino (ZTM). Od 60 do 70 odstotkov vse darovane krvi potrebujejo za operativne posege in za zdravljenje na intenzivni terapiji v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Samo za operacijo na odprtem srcu potrebujejo tri litre darovane krvi, za transplantacijo jeter pa kar do deset litrov, je pojasnila.

Policisti in motoristi organizirano na krvodajalske akcije

Po besedah Ivana Kapuna iz Generalne policijske uprave je bilo lani hudo telesno poškodovanih skoraj 1000 ljudi ali za 6,2 odstotka več kot leta 2010 in lažje poškodovanih več kot 8000 ali za 7,4 odstotka manj. Tudi zaradi tega se policisti, pravi Kapun, že od leta 2005 organizirano udeležujejo krvodajalskih akcij.

V krvodajalskih akcijah RKS redno sodeluje tudi motoristični klub iz Lukovice Rokovnjači. Njihov predsednik Anže Kočar je povedal, da se zavedajo svoje ranljivosti na terenu, zato je na krvodajalske akcije pozval še druge motoriste.

Danes je dan slovenskega krvodajalstva

4. junij praznujemo kot dan slovenskega krvodajalstva, saj so na ta dan leta 1945 v Sloveniji odvzeli in konzervirali prve steklenice krvi. RKS organizirane krvodajalske akcije izvaja že 59 let oziroma od leta 1953, ko je bilo uvedeno brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo.

Ob tem se je Košir zahvalil vsem številnim anonimnim krvodajalcem, a hkrati okrcal državo, »ki ni naklonjena krvodajalstvu, saj so sredstva za RKS vedno enaka oziroma bodo letos za deset odstotkov manjša«.

Svetovni dan krvodajalcev je 14. junija

Letošnji slogan svetovnega dneva krvodajalcev je: »Vsak krvodajalec je junak.«

Čestitke iz štaba SD

Vsem slovenskim krvodajalkam in krvodajalcem ob njihovem prazniku čestita stranka SD, ki si bo, kot so sporočili, tudi v prihodnje prizadevala, da se »slovensko krvodajalstvo ohrani in razvija v smeri humanitarnosti in prostovoljnosti«.

Deli s prijatelji