OGNJENI ZUBLJI

Lani pel rdeči petelin, letos že veseli muzikanti

Objavljeno 19. oktober 2014 22.45 | Posodobljeno 19. oktober 2014 22.45 | Piše: Darko Naraglav

Pred enim letom je požar Lobnikarjevim iz Marija Reke uničil gospodarsko poslopje.

Obnovljeno poslopje je primer velike solidarnosti. Foto: Darko Naraglav

Pred enim letom, 11. oktobra, so Lobnikarjevi nemočno zrli v pogorišče. Ata Draga in mamo Bronko, njunega sina, gospodarja Milana, z ženo Moniko ter njune tri otroke Tejo, Jernejo in Matijo je preveval občutek nemoči. Kako jih ne bi, prejšnji večer jim je pogorelo gospodarsko poslopje, požrtvovalnim gasilcem 14 gasilskih društev s 17 cisternami vode pa je pred ognjenimi zublji vendarle uspelo obvarovati stanovanjski hiši in druga poslopja ter 27 glav živine.

V težkih trenutkih so Lobnikarjevim priskočili na pomoč sosedje, krajani, prijatelji, znanci... Na roko jim je šlo tudi vreme in še pred prvim snegom so živino že imeli v obnovljenem hlevu. Toda potrebnega je bilo še veliko truda in denarja – škode je bilo za približno 200.000 evrov –, da so gospodarsko poslopje letos poleti popolnoma dokončali. Potem ko je na fasadi zasijala še družinska slika, sta se mlada gospodarja Milan in Monika odločila z zahvalnim praznovanjem oddolžiti vsem, ki so pomagali.

Druga oktobrska sobota je bila prijetno topla in kot nalašč za druženje. Kakšnih 250 gostov je najprej prisluhnilo dobrodošlici Lobnikarjevih, zatem županu Prebolda Vinku Debelaku, ki je izrazil veselje in zadovoljstvo, da lahko eno leto od požara uživamo ob pogledu na novi gospodarski objekt, ki je lep primer človeške solidarnosti in zagnanosti Lobnikarjevih, ki ostajajo trdno na svoji zemlji pod Reško planino in optimistično zro v prihodnost.

Veliko lepih besed je ob blagoslovu povedal tudi župnik Damjan Ratajc, svoje je pridal predsednik krajevnega odbora Filip Ahac, potem pa sta Milan in Monika vse pozvala na pravo domačo veselico. Zaigrali in zapeli so narodno-zabavni trio Reški fantje, ansambel Zaka' pa ne ter marijareški pevci. Ob dobri muziki seveda ni manjkalo domačih kulinaričnih dobrot.

 

Priznana domačija

Lobnikarjevi so prispevali pomemben delež v osamosvojitveni vojni, saj je na domačiji v letih 1990 in 1991 skrivala in čuvala orožje TO Žalec. O tem pričata tudi posebna plošča Zveze veteranov vojne za Slovenijo na pročelju hiše in listina Slovenska družina, ki jim je bila podeljena za to domoljubno dejanje.

 

Deli s prijatelji