POGREŠANI

Lani 77 prijav pogrešanih otrok

Objavljeno 26. maj 2012 19.00 | Posodobljeno 26. maj 2012 18.53 | Piše: U. P.

Tudi v Republiki Sloveniji deluje vseevropska številka za prijavo pogrešanih otrok 116 000.

LJUBLJANA – Včeraj ni bil samo dan mladosti, ampak tudi mednarodni dan pogrešanih otrok. Tudi v Republiki Sloveniji deluje vseevropska številka za prijavo pogrešanih otrok 116 000. Upravlja jo Zavod 116, ki skrbi, da je storitev na voljo 24 ur na dan vse dni v letu. Klici na številko 116 000 pa so brezplačni. Zavod sprejema klice s prijavami in jih posreduje policiji. Osebam, odgovornim za pogrešane otroke, svetuje in jih podpira ter seveda podpira preiskavo in tudi, kjer lahko, sodeluje v njej.

Enotna številka 116 000

Tovrstne storitve izpolnjujejo posebno družbeno potrebo, kajti prispevajo k blaginji in varnosti državljanov ali posebnih skupin državljanov, saj si ti z njo pomagajo v stiski ter so v pomoč predvsem obiskovalcem iz drugih držav, delo namreč poteka tudi v angleškem jeziku. Zavod ima na voljo tudi nabor tolmačev, ki se lahko hitro vključijo v konkretno situacijo in tako z odpravo jezikovne prepreke pomagajo k čim hitrejšemu razpletu dogodkov.

Enotna številka 116 000 daje storitvi evropsko identiteto ter tako omogoča ozaveščanje in učinkovitost opravljanja storitve na evropski ravni.

Dejstvo je, da iz različnih razlogov vsako leto beležimo porast števila otrok, ki po svoji presoji sprejemajo zase in za okolje neprijetne odločitve ali pa so v to prisiljeni. Nekateri se izgubijo, drugi pobegnejo od doma, se jim zgodi nesreča ali postanejo žrtve kaznivih dejanj. Hitra prijava in pomoč sta v večini primerov odločilnega pomena.

Lani 77 prijav o pogrešanju otrok

Ob petkovem mednarodnem dnevu pogrešanih otrok so poslali opozorilo tudi iz Evropske komisije vsem državam, ki še niso realizirale implementacije številke 116 000. Po podatkih, ki jih vodi slovenska policija, so lani prejeli 77 prijav o pogrešanju otrok in mladoletnikov, ki so odšli od doma, in 383 prijav o pobegu mladoletnikov iz vzgojnih zavodov, kar govori o tem, da tudi našega okolja in časa, v katerem živimo, tovrstne težave niso zaobšle.

Deli s prijatelji