MNENJE

Lahovnik bi proračunsko luknjo zapolnil s prodajo Telekoma

Objavljeno 13. april 2014 11.08 | Posodobljeno 13. april 2014 11.08 | Piše: Mo. S.

Ekonomist Matej Lahovnik ugotavlja, da bi s pospešeno prodajo Telekoma lahko dobili do štirikrat več denarja kot z davkom na nepremičnine.

Matej Lahovnik pravi, da mora biti novemu premieru od začetka jasno kaj želi

LJUBLJANA – »Interesi so tako različni, da resna, verodostojna ekonomska politika sploh ni mogoča,« meni ekonomist in nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki dodaja, da je ključna težava dela vlade ta, da so ekonomske politike koalicijskih strank tako nasprotujoče si, da se ne moremo nikamor premakniti. Za Pop TV je povedal še, da s tem meri na to, da so nekateri za privatizacijo in proti dviga davkov, spet drugi bi radi storili ravno nasprotno.

Pospešiti privatizacijo in uvesti davčne blagajne

Vlada ima po njegovem nekaj rezerv še v pospešitvi privatizacije. »S pospešeno prodajo Telekoma bi lahko dobili od tri- do štirikrat toliko kot z nepremičninskim davkom,« ugotavlja, obenem pa po njegovem rezerva leži še v uvedbi davčnih blagajn in zmanjševanju obsega sive ekonomije. Dvig davkov in dajatev je po njegovem najslabša izbira, ki jo vlada »žal« uveljavlja, saj tovrstni ukrepi zavirajo gospodarsko aktivnost in spodbujajo sivo ekonomijo.

Pri (pre)počasni prodaji Telekoma gre, pravi Lahovnik, za interese nekaterih interesnih skupin, »ki so kot klopi pripete na državna podjetja in jih izčrpavajo«, bi pa pospešitev privatizacije po njegovem ljudi bistveno manj bolela kot dvig davkov.

Deli s prijatelji