KDO BO KOGA

Lahko Pirc Musarjeva ostane brez direktorske pozicije?

Objavljeno 13. maj 2014 13.20 | Posodobljeno 13. maj 2014 13.23 | Piše: STA, A. L.

Izbrana je bila Nataša Pirc Musar, med programskimi svetniki pa je takrat sedel tudi Matjaž Sterže, član Zaresa.

Nataša Pirc Musar računa na podporo politike ...

LJUBLJANA – V. d. predsednika programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Mitja Štular je za sredo sklical izredno sejo, na kateri bodo razpravljali o predlogu za obnovo postopka imenovanja generalnega direktorja javne RTV-hiše. V četrtek bo parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) razpravljala o tem, ali dva programska svetnika sploh izpolnjujeta pogoje za to funkcijo.

Pet programskih svetnikov RTVS problematizira, da je programski svetnik Matjaž Sterže član stranke Zares in da torej ne izpolnjuje pogojev za člana programskega sveta. Ti med drugim določajo, da v programski svet ne smejo biti imenovani ljudje, ki so bili v obdobju petih let pred imenovanjem člani organov političnih strank.

Sterže je bil namreč leta 2010 na seznamu članov sveta stranke Zares. Ker je po prepričanju programskih svetnikov njegov glas od drugega kroga glasovanja dalje odločilno vplival na izvolitev generalne direktorice Nataše Pirc Musar, predlagajo obnovo postopka imenovanja generalnega direktorja. Svetniki predlagajo, naj se ponovi glasovanje o vseh kandidatih od drugega kroga dalje, poroča današnji Dnevnik.

Župevčeva: predlog SDS je pravno nedopusten

MVK je o Steržetu že razpravljal minuli petek. Poslanci SDS so predlagali, naj MVK odpravi imenovanje Steržeta za nazaj, a o predlogu še niso glasovali. Predsednica MVK Melita Župevc je na seji pojasnila, da je predlog SDS pravno nedopusten, ker DZ nima pristojnosti odpravljati pravnih aktov za nazaj, zakonitost imenovanja pa je lahko zgolj v pristojnosti sodišča. V SDS se s tem stališčem niso strinjali.

Koalicijski poslanci so tedaj ocenili, da je »politični cilj« predloga o odpravi imenovanja Steržeta za nazaj, da za generalno direktorico RTVS ne bi bila imenovana Nataša Pirc Musar. Do četrtka naj bi v DZ preverili še, ali pogojev za člana programskega sveta izpolnjuje še en svetnik – Miha Klun, član SDS. Ali bodo v četrtek na seji MVK glasovali o njuni razrešitvi ali odpravi imenovanj za nazaj, bo jasno na seji.

Pirnat: Prišlo je do bistvene kršitve

Dnevnik še poroča, da je RTVS pri Inštitutu za javno upravo naročil izdelavo pravnega mnenja v zvezi s tem vprašanjem. Po mnenju pravnika Rajka Pirnata je prišlo do bistvene kršitve postopkovnih pravil imenovanja generalnega direktorja, saj je pri odločanju sodelovala oseba, ki ne bi smela odločati. A to vseeno ne pomeni, da je odločitev sveta neobstoječa in da iz nje ne morejo nastati pravne posledice, torej veljavno imenovanje generalnega direktorja, je med drugim zapisal Pirnat.

Programski svet lahko po Pirnatovem mnenju s smiselno uporabo upravnega postopka obnovi postopek izbire med kandidati za generalnega direktorja.

Deli s prijatelji