PATRIA

»Lahko bi mi bil sin in vedno sem ga gledala kot sina«

Objavljeno 05. junij 2013 12.30 | Posodobljeno 05. junij 2013 16.06 | Piše: A. F., D. P.

Črnkoviču in Krkoviču so prisodili po 22 mesecev zapora, vsi pa morajo plačati po 37.000 evrov denarne kazni.

LJUBLJANA – Ljubljansko okrajno sodišče je obtožene v zadevi Patria, predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali s sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. 

Kazni znane

Po teh besedah se je začelo branje razsodbe (obsega kar 90 strani), na koncu te pa so izrekli še višino kazni: Janši so prisodili dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa po 22 mesecev zapora, vsi morajo plačati po 37.000 evrov denarne kazni. Obsodbe še niso pravnomočne.

Dve uri in pol

Po dveh urah in pol je Janez Janša le zapustil sodno palačo. Govoril ni, na obrazu je imel nasmešek. Z nekaj podporniki se je objel, potem pa v spremstvu varnostnikov nadaljeval pot do garažne hiše. Sodbo na prvi stopnji bo komentiral na posebni novinarsko konferenci. »Za Slovenijo, z Janšo naprej!« je bilo slišati, na obrazih nekaterih so bile ob pogledu na predsednika SDS tudi solze.

»Janez, Janez, Janez, mi smo s tabo danes!«

Druga Roška

»25 let že čakamo pravno državo!« je bilo slišati med zbranimi pred sodno palačo. »Če bo treba, bomo zbirali podpise za njega po celem svetu! Janša, Janša, Janša!« so bili odločeni Janševi podporniki. Nadaljevali pa so: »To je danes začetek druge Roške!«

Protestniki gredo jutri v Murgle, nam javlja sodelavec s terena. »Narod si bo pisal sodbo sam, ne pa Murgle!«

Množica je okoli dvanajste za kratek hip onemela. Menda naj bi prihajali obsojenci iz stavbe sodišča, a ni bilo tako. Vrata so se odprla, vendar nikogar ni bilo na spregled. »Janša, ne damo te!« In potem: »Balkanskega bojevnika ste osvobodili, osamosvojitelje pa zapirate!«

»Stanovnik in Kučan sta dementna«

Zbrani so ob čakanju na Janšo zapeli Zdravljico, ob pričakovanju pa je bilo iz množice slišati: »Mi vztrajamo do jutri. Jutri gremo v napad!« Obregnili so se tudi ob Janeza Stanovnika in Milana Kučana: »Poglejte Stanovnika, kakšen je. Poglejte Kučana. Oba sta dementna.«

Na protestu v podpori Janši so se zbrali tudi njegovi strankarski kolegi Eva Irgl, Vinko Gorenak ter Vasko Simoniti. Izjav niso dajali. »Vse bo povedal predsednik na novinarski konferenci,« je bilo edino, kar nam je uspelo izvleči iz njih.

Okoli 12.30 se je šušljalo, da naj bi Janša sodišče že zapustil. Odšel naj bi kar skozi stranski izhod. Policija naj bi menila, da bi bilo prenevarno, če bi šel mimo svojih podpornikov. Menda naj bi obstajal sum, da je kdo od protestnikov oborožen in da bi lahko prišlo do incidenta.

Vsi trije odvetniki so že napovedali pritožbo na izrečene kazni.

»Jih ne izpustite, ker vas je sram tega, kar ste naredili?« in »Janša heroj!« ter »Janković je za na štrik! Janković v zapor!« je še nekaj parol, ki jih je bilo moč slišati na dvorišču pred vhodom sodišča.

Poslušali Cankarja

Za dvig morale so podporniki Janeza Janše prisluhnili tudi Ivanu Cankarju, ki ga je navajal eden od prisotnih. Vmes je spet zadonela Zdravljica, Janše pa ni in ni bilo na spregled.

Vse več ljudi pred palačo

Pred sodiščem je bilo vse več ljudi, ki so vzklikali: »Janša, Janša!« »Lahko bi mi bil sin in vedno sem ga gledala kot sina, ker smo skupaj reševali našo domovino,« je dejala ena od zbranih, ki je prišla podpret Janeza Janšo, odločitev sodišča pa jo je šokirala.

500 ljudi, večina za Janšo

»Od sodišča ne pričakujem nič, ker že dve leti delajo in niso še ničesar rešili,« je še pred izrekom sodbe povedal Črnkovič ob prihodu na sodišče. Kot je poročal naš novinar, je bilo pred sodno palačo okoli 500 ljudi, večina pa jih je prišla v podporo Janezu Janši. Po nekaterih podatkih javnost od 10.50 ni imela več vstopa v sodno palačo, v dvorano so spuščali le še novinarje. Varnostniki so se pritoževali. Take gneče ne pomnijo, je dodala Vesna Ban (Pop TV).
 
Mnenja podpornikov in nasprotnikov smo zbrali tudi v video prispevku spodaj

Trdijo, da so nedolžni

Spomnimo, ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je ob 11. uri razglasila že težko pričakovano sodbo v zadevi Patria. Obtoženi predsednik SDS Janez Janša, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič trdijo, da so nedolžni in zahtevajo oprostilno sodbo. Tožilstvo pa meni, da je dokazalo obtožni predlog, in je za trojico predlagalo zaporne kazni.

Pred sodno palačo je bilo okoli 30 policistov, mrgolelo je varnostnikov, policije s konji ali psi ni bilo videti.

Sporni posnetek

Včeraj je v javnost prišel tudi zvočni posnetek zaključne besede predsednika SDS Janeza Janše s sojenja v zadevi Patria. Na to se je odzvala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Ste tudi vi pred sodno palačo? Ste opazili kaj zanimivega? Delite to z nami.

Deli s prijatelji