UREDITEV RAZMER

Lah: Racionalizacija se kaže že v strganih uniformah vojakov

Objavljeno 10. september 2014 13.26 | Posodobljeno 10. september 2014 13.26 | Piše: Ma. F.

»To ni samo služba, ampak je način življenja. Odrekati se stvarem, po drugi strani pa ne pričakovati poštenega plačila, to ni prava pot,« je poudaril Marjan Lah.

Vojaki v petek niso dobili izplačanega regresa.

LJUBLJANA – Po tem, ko je mandatar Miro Cerar v državni zbor prinesel listo kandidatov za ministre, se že poraja vprašanje, kako bodo bodoči ministri opravili svoje delo. Vajeti notranjega ministrstva naj bi prevzela Vesna Györkös Žnidar, že zdaj pa je jasno, da je ne čaka lahko delo. V policijskih vrstah so zaskrbljeni, saj jim za delo do konca leta manjka kar osem milijonov evrov.

»V koalicijski pogodbi je zelo malo napisanega. Do realizacije je dolga pot, običajno pa zmanjka tudi politične volje,« je o ureditvi razmer v policiji v Odmevih povedal predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič in dodal, da ni skrivnost, da vlada v zadnjih mesecih ni funkcionirala. Izpostavil je tudi dejstvo, da je do 1. septembra letos policijo zapustilo 168 ljudi.

»To kaže na resen problem. Ne vem, kako bo, ko se bodo člani nove vlade soočili s številkami,« je povedal in dodal, da posegov v plače naj ne bi bilo. »Neka raven varnosti se lahko nekaj časa vzdržuje, ko pa pade, je povrnitev zelo težka.«

Vojaki v strgani uniformi

Kot je še povedal Petrovič, je plača je en del statusa, težava pa je po njegovem mnenju tudi v motivaciji. »Zniževanje plač od leta 2011 je zelo povečalo korupcijska tveganja in za nekoga, ki ima zelo odgovorno delo, je to zelo tvegano početje,« je še izpostavil. Od nove vlade pričakuje ureditev razmer in realizacije tega, kar se dogovorijo.

Izvršni sekretar v Sindikatu Ministrstva RS za obrambo Marjan Lah je medtem izpostavil, da imamo na področju obrambe zastarelo zakonodajo. »Že sam rebalans proračuna bo privedel obrambni sistem pod velik vprašaj,« je povedal in dodal, da se kaže racionalizacija že v tem segmentu, da imamo vojake v strganih uniformah.

»To ni samo služba, ampak je način življenja. Odrekati se stvarem, po drugi strani pa ne pričakovati poštenega plačila, to ni prava pot,« je še poudaril Lah, ki od nove vlade pričakuje ureditev statusa vojaka po 45. letu.

Deli s prijatelji