COSTA CONCORDIA

Ladja groze še vedno v ponudbi slovenskih agencij

Objavljeno 19. januar 2012 16.30 | Posodobljeno 19. januar 2012 16.34 | Piše: R. S.

Ponudba: za 569 evrov se aprila lahko odpravite na Costo Concordio; rešilnega jopiča kot nujne opreme ne omenjajo.

»Costa Concordia: to je ladja za rekreacijo in oddih. Z inovativnim razvojem je Costa Concordia prva destinacija na vašem križarjenju,« slab teden po katastrofi ob italijanski obali to nekoč luksuzno ladjo še vedno oglašuje slovenska turistična agencija Svet križarjenj.

Preverili smo: na njihovi spletni strani morebitni kupci še vedno lahko preberejo opis ladje, ki je do pred kratkim nosila še pet zvezdic, zdaj pa napol potopljena čaka na bridki konec: verjetno jo bodo razrezali in pretopili kot staro železo. Tudi rezervacija počitnic na Concordii je še vedno mogoča: osem dni naj bi odplula po zahodnem Sredozemlju, pišejo v agenciji. »Obiščemo Grčijo in Turčijo, obalo severne Afrike, Italijo, Francijo in Španijo ali Portugalsko in Kanarske otoke, povsod nas bodo očarale mnoge kulturne in naravne znamenitosti.«

»Informacije le kot referenca«

Direktor agencije Mladen Barukčič pojasnjuje: »Križarjenja ne ponujamo več, saj ladje ni mogoče rezervirati. Tudi cen in terminov nimamo več. Smo pa pustili objavljen opis ladje in program križarjenj – kot referenco. Interesente za tako križarjenje smo obvestili o poškodbi ladje, zelo intenzivno pa komuniciramo tudi prek facebooka«.

Počitnice na ladji groze aprila za 569 evrov

Pri agenciji Atlantica beremo, da se bo 9. aprila 2012 Concordia odpravila na krožno plovbo iz italijanske Savone mimo Barcelone in Palme de Mallorce proti Malti in nazaj do Italije. Tu še vedno objavljajo tudi cene. Izvemo, da bo najcenejša notranja kabina potnika veljala 569 evrov, premožnejši pa bi – če ladja med tem ne bi obtičala napol potopljena – lahko izbrali tudi luksuzno kabino za več kot 1000 evrov na osebo. V agenciji priznavajo, da so sicer umaknili vse povezave do ladje, vendar imajo več virov in povezav, zato je mogoče, da je katera še aktivna.

»Lahko bi hodili samo še peš, pa še takrat nas lahko povozi avto«

Tomo Janžič iz Atlantice nam je pojasnil, da ne opažajo upada rezervacij za križarjenja. Stranke v zadnjih dneh sicer bolj potipajo za informacijami o varnosti ladje, vendar odpovedi obstoječih rezervacij ni bilo. Dnevno dobivajo tudi nova povpraševanja po počitnicah na krovu teh razkošnih plavajočih hotelov. »Ljudje vedo, da se take nesreče ne dogajajo. V 15 letih, kar sem v tem poslu, je bila to prva nesreča takih razsežnosti. Lahko bi sicer hodili peš, pa še takrat bi obstajala nevarnost, da bi nas povozil avto,« je varnostne razmere na križarjenjih opisal Janžič. 

Slovencem, ki so imeli rezerviran dopust na Concordii, so ponudili polno povračilo vplačanega denarja, lahko pa se odločijo tudi za križarjenje na drugi ladji, k čemur so jih spodbudili z izrednimi popusti, pravijo v agenciji. Večina se je odločila za slednjo možnost, zato nesreča Concordie ni povzročila večje škode domačim agencijam.

Deli s prijatelji