ZVOČNI SIGNAL

Lačnim celjskim učencem ne bo več piskalo

Objavljeno 14. marec 2014 21.33 | Posodobljeno 14. marec 2014 21.33 | Piše: STA, Ma. F.

Inšpektorat RS za šolstvo in šport je osnovni šoli v Celju naložil, da mora zaslon, na katerem se prikazujejo podatki o uporabniku, obrniti tako, da ga bo videlo le kuhinjsko osebje.

Fotografija je simbolična.

CELJE – Inšpektorat RS za šolstvo in šport je v inšpekcijskem pregledu na IV. osnovni šoli Celje ugotovil, da evidentiranje uporabnikov šolske prehrane poteka v skladu s predpisi. Je pa šoli naložil, da mora zaslon, na katerem se prikazujejo podatki o uporabniku, obrniti tako, da ga bo videlo le kuhinjsko osebje. Sicer pa je šola zvočni signal izklopila.

Zvočno opozarjanje

Šolska inšpekcija je v nadzoru ugotovila, da je šola sistem za vodenje evidence uporabnikov šolske prehrane uvedla leta 2008, pri čemer sistem omogoča tudi zvočno opozarjanje v obliki vedno enakega kratkega piska. Ta se med drugim vklopi, če se skuša vanj s ključkom registrirati nekdo, ki ni v bazi podatkov: nekdo, ki je odpovedal obrok za tisti dan, nekdo, ki se je izpisal iz šole ali nekdo, ki ni plačal malice.

Pri tem je inšpektorica preverila zvočni signal v času, ko je bila jedilnica prazna. Jakost zvočnega signala je bila v prazni jedilnici že na razdalji nekaj metrov komaj slišna, je zapisano v poročilu o izrednem inšpekcijskem nadzoru.

Obrniti morajo ekran

Inšpekcija je tudi ugotovila, da je na mestu za razdeljevanje hrane računalniški zaslon, ki ob prislonitvi elektronskega ključka prikazuje nekatere podatke, kot so med drugim ime in priimek ter število obrokov, ki jih ima še na voljo uporabnik. Če jih nima več, se na zaslonu izpiše številka nič in izriše rdeč kvadrat, oglasi pa se tudi zvočni signal. Glede na to, da so do zdaj vsebino ekrana lahko videli tudi drugi uporabniki šolske prehrane, je inšpektor ravnateljici odredil, da ga mora obrniti tako, da je vsebina vidna samo osebju v kuhinji. Šola pa je tudi že izklopila zvočni signal.

Časnik Delo je namreč pred nedavnim opozoril, da se učenci pred kosilom evidentirajo s ključki, ki piskajo, če starši niso plačali položnice. Ker glasno piskanje izpostavi otroka, so o tem obvestili varuha človekovih pravih in tudi informacijsko pooblaščenko, so še zapisali v časopisu.

Deli s prijatelji