NA KOŽO

Lačni navijači

Objavljeno 03. november 2013 23.30 | Posodobljeno 03. november 2013 23.30 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Skromen obisk športnih dogodkov je odsev dogajanja v družbi.

Rok Tamše.

Ne vem več, ali je smešno ali žalostno, morda pa kar oboje hkrati, ko spremljamo podatke o številu obiskovalcev na športnih dogodkih v Sloveniji. Na stadionu v ljubljanskih Stožicah je bilo v soboto napihnjenih 300 gledalcev na nogometni tekmi med Olimpijo in Gorico. Napihnjenih sem zapisal zato, ker bi jih bilo ob natančnem štetju skoraj zagotovo največ 250. S kolegi smo se malce pošalili, da je več sodnikov kot gledalcev. Bil je namreč derbi kroga, in zato je bilo delegiranih šest delivcev pravice, dva sta namreč stala za vrati. Strošek Olimpije za sodnike je bil večji od zneska, ki so ga dobili od prodaje vstopnic. Če to ni beda ...

Malce pozneje je bila v sosednji dvorani rokometna tekma evropske lige prvakinj med Krimom in francoskim Metzem, po nekaterih poročilih je bilo na tribunah 1500 ljudi, seveda bi ob natančnem štetju težko prišli do te številke. Nekateri poročevalci hočejo biti na neki način afirmativni do klubov in športa, ko zaokrožijo število gledalcev navzgor, a to je bolj jalovo početje. Svojčas je Krim igral evropske tekme v Tivoliju, ki je bil napolnjen do zadnjega kotička. Pa ne zaradi norega zanimanja občinstva za ženski rokomet, temveč zaradi populističnih potez takratnega šefa kluba Zorana Jankovića, ki je gledalcem omogočil prost vstop, potem pa jim je dal še malico in zastonjske majice. Seveda takšna lažna ljubezen ni mogla trajati dolgo. S tem je velik ljubitelj in glavni nadzornik ljubljanskega športa tej dejavnosti naredil medvedjo uslugo, saj je razvrednotil delo in rezultate športnikov.

Zdi se, da so v prestolnici najbolj trdoživi hokejski navijači, ki se kot klop držijo še edinega kolikor toliko profesionalnega hokejskega kluba na sončni strani Alp. Po že neskončni seriji porazov Olimpije in popolni zapufanosti kluba redno več kot 500 častilcev hokeja vztrajno hodi v tivolsko ledeno dvorano in čaka na čudež. Vemo, da je stanje v športu odsev dogajanja v družbi. Folka pač ne zanima športni diletantizem, tako kot ga ne zanima več zavoženo vodenje države. V bistvu nam navijači sporočajo, da so lačni. Zato navijajo za preživetje.  

Deli s prijatelji