NA KOŽO

Kvartet 
ali kvintet?

Objavljeno 10. maj 2014 00.35 | Posodobljeno 10. maj 2014 00.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Volitve dokazano ne prinašajo nebes zgolj izvoljenim.

Bojan Budja. Foto: S.N.

Padla je še ena vlada. Nič posebno novega, takih padcev in odhodov je bilo v zgodovini človeštva na tisoče in milijone. Ker je zgodovina pač bolj ali manj eno samo prerivanje in klanje pri vrhovih. Odhajali so kajpak mnogo mogočnejši od Bratuškove, Janše, Pahorja... Starejšim balkanskim generacijam je zagotovo ostalo v spominu, kako ni bil Stalin čez noč vreden niti počene kopejke, kako so odstranili Rankovića, kako se je odpeljal Stane Kavčič ter še in še. Do zadnje, še predvčerajšnjim Zokijeve Alenke. Danes sta srdita nasprotnika. Ne brez razloga. Zagotovo si bosta imela v predvolilnih soočenjih veliko povedati. Tudi to, kako (pod)kupiti lastnega poslanca.

Ne morem si kaj, da papagajsko znova ne naznanim evolucijskega poteka besede volitve, ki pod Alpami dokazano prihaja iz besednih korenov vol, voli. Volili bomo in ostali voli celo večkrat. In to v vsega nekaj mesecih! Najprej 25. maja evrovolitve, nato čez štirinajst dni referendum, potem čez kak mesec predčasne parlamentarne volitve, tem bodo sledile še lokalne, Janša je celo še pred iztekom leta napovedal nove predčasne volitve. Vprašanje je torej le, ali kvartet ali kvintet. To znajo in zmorejo resnično le voli! Tako rekoč celo leto nam bo dano hraniti se z aferami. Roko na srce, vsaj zanimivejše so od meglenih volilnih programov. Za predvolilno pokušino smo včeraj dobili poročilo računskega sodišča. Ki pravi, da se Komisija za preprečevanje korupcije na zakone požvižga. A ne le ona; pod kiklo so pogledali tudi informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar. In denimo ugotovili, da je njen urad izdal nalog za kar devetdnevno službeno pot v Kanado na srečanje mednarodne delovne skupine, ki je trajalo le dva dni. Podobno da je bilo s potjo v eksotično Mehiko.

Pa da se vrnem k volitvam, ki po dokazih taistega računskega sodišča ne prinašajo nebes le izvoljenim. Državna volilna komisija je denimo podjetju Intelcom v lasti Vlada Grudna za pomoč pri informacijski podpori za nekaj volilnih in referendumskih projektov na lepe oči odštela 615.500 evrov. Da ne omenjam kranjske volilne komisije, ki zaključke referendumov ali volitev praviloma zaliva z nebeško količino šampanjcev, viskijev in piva. Kajpak na vaš in moj račun. Samo letos ji bo to dano vsaj štirikrat.

Na zdravje, Slovenija! 

Deli s prijatelji