NA KOŽO

Kvantni poseg v 
notranje zadeve

Objavljeno 18. april 2014 00.15 | Posodobljeno 18. april 2014 00.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: kolumna

Ko pomislite, da razumete slovenske politike, je to le dokaz, da jih ne morete.

Če bi držalo, da si je večina slovenskih politikov, ko gre zares, pripravljena prizadevati za isti cilj, ker »želi dobro svoji državi in sodržavljanom«, bi se vsi tisti, ki naj bi spadali v to večino, lahko kdaj nehali pogovarjati zgolj, kot temu pravimo, s figo v žepu. Občasno, četudi samo začasno, bi izklopili avtomatskega pilota, ki jim menda omogoča ohranitev domnevno nujno potrebne stopnje politične nestrpnosti.

Zagotovo ste že slišali ali brali o Schrödingerjevi mački, kot pravimo namišljenemu poizkusu iz kvantne mehanike. Skratka, kvantni znanstveniki bi v škatlo, v kateri je posoda s strupenim plinom, zaprli živo mačko. Posodo pa bi povezali z napravo, ki vsebuje radioaktivna atomska jedra. Ko bi le eno jedro razpadlo, bi strupeni plin iz posode začel uhajati v škatlo z mačko. No, ker je radioaktivno jedro gledano s kvantnomehanskega vidika lahko sočasno že razpadlo in še ne razpadlo, je tudi mačka lahko še živa, vendar že mrtva. Ja, celo to si je laže predstavljati kot spravljivost na slovenskem političnem prizorišču. Če bi o poteku Schrödingerjevega poizkusa odločala slovenska politika, ne bi bil nikoli niti hipotetično izvedljiv. Sprla bi se, ali naj bo mačka črna ali bela, ali naj, preden se jo zapre v škatlo, lovi miši in katere. Da o obliki, barvi, velikosti škatle in materialu, iz katerega bi morala biti, niti ne govorimo.

Ameriški fizik Richard Feynman je nekoč izjavil: »Če mislite, da vam je že uspelo doumeti kvantno teorijo, pomeni, da je zagotovo ne razumete.« Zelo podobno, kot če mislite, da razumete slovensko politiko. In potem se nekateri čudijo, da je ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli kar na ameriškem ozemlju (na ograji veleposlaništva ZDA v Ljubljani) obesil spominsko ploščo žrtvam vseh totalitarizmov, ja, fašizma, nacizma in komunizma. Mussomeli je pojasnil, da je to spominska plošča tudi za vse slovenske borce za narodno spravo, in opozoril, da je pomanjkanje spravljivosti ena največjih ovir na poti do večje uspešnosti naše države. Tisti, ki že iz navade v žepih držijo fige, so na mah veleposlanika obtožili (in tudi že obsodili), da se, o, groza, nedopustno vmešava v slovenske notranje zadeve. 

Deli s prijatelji