OPOZORILO

Kurilna sezona: poskrbite za varnost in porabite manj goriva

Objavljeno 10. december 2012 23.30 | Posodobljeno 10. december 2012 23.35 | Piše: S. J., STA

Očiščene kurilne naprave, dimniki in zračniki niso pomembni zgolj zaradi varnosti, ampak prispevajo tudi k nižji porabi.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V obdobju visoke kurilne sezone dimnikarji opozarjajo na vzdrževanje kurilnih naprav ter dimnikov in zračnikov. Ob tem izpostavljajo, da redno vzdrževanje ne zagotavlja le požarne varnosti, temveč tudi prihranek energije in manjše izpuste škodljivih emisij v ozračje. Očiščene naprave po mnenju dimnikarjev porabijo tudi do 10 odstotkov manj goriva.

Pri sodobnih napravah na plin je ta prihranek nižji, pri neustreznih kurilnih napravah (s prenizkimi izkoristki in/ali previsokimi emisijami) na trdna goriva pa je lahko celo višji. Vsak milimeter oblog v kurilni napravi zniža njen izkoristek za štiri do šest odstotkov, so sporočili iz sekcij dimnikarjev pri GZS in OZS.

Ljudje zaradi kurilne krize znova uporabljajo stare peči

Evidence dimnikarskih storitev kažejo, da se je v zadnjih letih v Sloveniji povečalo število kurilnih naprav na trdna goriva. Zaradi ekonomskega položaja in cen goriva so številni prebivalci znova začeli kuriti z že opuščenimi starimi pečmi na trdna goriva, povečalo pa se je tudi število novih, sodobnih peči na trdna goriva.

Poskrbite za ustrezno vzdrževanje

Ob tem dimnikarji vse, ki uporabljajo nepregledane peči, zlasti takšne, ki jih uporabljajo po več letih mirovanja, pozivajo, da jih zaradi svoje varnosti prijavijo koncesionarju dimnikarske javne službe in poskrbijo, da bodo pregledane ter ustrezno vzdrževane.

Pri kurjenju z lesom je za dobro zgorevanje, s tem pa tudi za manjše onesnaževanje okolja ter večji prihranek pri gorivu, zelo pomembno, da se uporablja zračno suh les. Vlažnejša so drva, bolj nepopolno je zgorevanje in v dimniku se intenzivneje nabirajo saje in smole. Kurjenje z drvi, ki imajo večjo vlažnost kot 20 odstotkov, je neprimerno.

Velikost in barva plamena vam razkrijeta veliko

Ali les v peči dobro zgoreva ali ne, je mogoče na pogled oceniti po velikosti in barvi plamena v peči, dimu, ki izhaja iz dimnika, in barvi pepela. Temno rdeč plamen opozarja na zelo slabo in nesprejemljivo zgorevanje, ki z emisijami obremenjuje okolje, porablja več energije, kot je treba, ter povzroča nalaganje oblog, saj in smol v kurilni in dimovodni napravi.

Temno rdeča barva plamena pomeni, da zaradi pomanjkanja kisika ali prenizke temperature majhni delci goriva ne zgorijo. Ti nezgoreli delci potujejo z dimnimi plini v okolico, nekaj pa jih ostane tudi na stenah kurilne naprave, dimniškega priključka in dimnika. Zaželen je svetel plamen, ki kaže na dobro zgorevanje lesa. Če iz dimnika izhaja temen dim, to pomeni zelo slabo zgorevanje, katerega posledica je prisotnost prašnih delcev.

Svetel, neviden dim, razen pare, je kazalec dobrega zgorevanja. Le videz pa ni dovolj, saj je za strokovno in ustrezno presojo treba izvesti meritve emisij. Neprimerno zgorevanje lesa se lahko zazna tudi po barvi oblog pepela v kurilni in dimovodni napravi ter tudi po morebitnih večjih količinah ostankov goriva v pepelu. Pepel svetle barve pomeni dobro zgorevanje, pepel temnejše barve pa pepel z ostanki goriva – ogljika.

Preprečite dimniški požar

Pri pečeh na pelete ali sekance je zaradi avtomatskega dodajanja goriva, granulacije sekancev itd. manj možnosti za nepravilno kurjenje, ki bi povzročalo previsoke emisije dimnih plinov ali nižji izkoristek. Tu je pomembno le, da nabavite primerne pelete oziroma sekance z ustrezno nizko vlažnostjo in da se redno vzdržujejo kurilne, dimovodne in prezračevalne naprave.

Bistveni pogoji za preprečevanje dimniških požarov so pravilna izbira in vgradnja ali sanacija kurilnih naprav, dimnikov in zračnikov ter dosledno izvajanje dimnikarskih pregledov, čiščenj in odpravljanje odkritih nepravilnosti, še opozarjajo dimnikarji.

Deli s prijatelji