PREDEN KLIKNETE KUPIM

Kupujete prek spleta? Za ponaredke kazen tudi kupcu

Objavljeno 03. junij 2014 10.22 | Posodobljeno 03. junij 2014 10.30 | Piše: A. L.

Stroške uničenja, ki znašajo 60 evrov, običajno nosi naročnik blaga.

So prave ali ponarejene?

LJUBLJANA – Na ministrstvo za gospodarstvo se je v zadnjem obdobju obrnilo več potrošnikov v zvezi s spletnim nakupom ponarejenih blagovnih znamk, predvsem Converse (All Stars) in Adidas.

»Potrošnikom predlagamo, da pred nakupom preverijo verodostojnost spletnih strani, ker se jim lahko v nasprotnem primeru zgodi, da bi blago lahko kršilo pravico intelektualne lastnine (npr. blagovno znamko). V tem primeru lahko carinski organi ukrepajo na podlagi uredbe št. 608/2013 o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine s strani carinskih organov in prekinejo postopek prepustitve blaga ali ga zadržijo, če prepoznajo blago, pri katerem obstaja sum kratenja pravice intelektualne lastnine,« so zapisali v sporočilu. 

Kitajska največji vir ponarejenega blaga

Za tovrstno blago po koncu postopka največkrat sledi uničenje, stroške, ki znašajo 60 evrov, pa običajno nosi naročnik blaga: »Vsekakor lahko potrošniki od prodajalca zahtevajo vračilo vplačane kupnine in povrnitev škode od prodajalca, vendar je malo verjetno, da bodo uspešni, ker gre za prodajalce, za katere ne velja evropska zakonodaja.«

Potrošnike zato pozivajo, da so pozorni na nevarnost spletnega nakupa ponarejenega blaga iz Kitajske, ki je največji vir ponarejenega blaga, zaseženega v EU.

Deli s prijatelji