DOMISELNO

Kupovanje za svetlejšo prihodnost

Objavljeno 25. december 2011 14.45 | Posodobljeno 25. december 2011 14.03 | Piše: S. U., STA

Na spletu začela delovati prodajalna Brez dobička.

Nakupovanje se seli na splet. (Fotografija je simbolična.)

LJUBLJANA – Nevladne organizacije in socialna podjetja odslej svoje izdelke prodajajo tudi v novi spletni trgovini Brez dobička – družbeno odgovorni nakupi. Z nakupom na spletni strani www.brezdobicka.si kupci prispevajo denar za izvajanje različnih socialnih projektov in družbeno koristnih programov.

Nakup tudi za pomoč delfinom

V okviru trgovine ponujajo štiri vrste družbeno odgovornih nakupov. Prva je prodajalna nevladnih organizacij in socialnih podjetij, ki s prodajo različnih izdelkov ali storitev financirajo svoje delovanje na področjih, kot je varstvo okolja ali zaposlovanje težje zaposljivih oseb. Ob tem poteka tudi prodaja rabljenih izdelkov. V prodajalni družbeno odgovornih daril lahko posameznik v imenu obdarovanca opravi dobro delo, na primer posvoji delfina ali prispeva k varovanju tropskega gozda. Na voljo pa so tudi izdelki podjetij, ki bodo del svojih prihodkov od vsakega prodanega izdelka ali storitve namenila družbeno koristnim programom.

Kaj prodajajo in komu je denar namenjen?

V ponudbo so med drugim vključeni prehrambni ekoizdelki, izdelki pravične trgovine, rabljeni izdelki, izdelki iz recikliranih materialov, darila s čarobno močjo ter izobraževanja in svetovanja na raznih področjih. V prihodnje namerava prodajalna, ki je začela delovati novembra, svojo ponudbo še širiti in poglabljati. Z nakupom v spletni prodajalni Brez dobička lahko kupci denar od nakupa namenijo projektom, ki so jim blizu, pa naj bodo to programi namenjeni otrokom, invalidom, drugim ranljivim skupinam ali varovanju okolja, pojasnjujejo v družbi Brez dobička, ki spletno prodajalno organizira.

Kot zagotavljajo v družbi, je njihov cilj omogočiti preglednost porabe prihodkov od prodaje. Tako je tudi pri vseh izdelkih in storitvah opredeljeno, kolikšen delež prihodkov je namenjen ponudnikom, kolikšen prodajalni in kolikšen del je podarjen.

Deli s prijatelji