GOVEJA AFERA

Kupil zaklanega bika in ostal brez službe

Objavljeno 30. november 2015 21.07 | Posodobljeno 30. november 2015 21.08 | Piše: Oste Bakal

Franc Žižek kupil meso, kot plačnik pa je bil naveden kmetijsko-gozdarski zavod.

Zaradi 260-kilogramskega bika je Franc Žižek ostal brez službe. Foto: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Prav v času, ko Prekmurje pretresa bolezen modrikastega jezika, ki so jo ugotovili pri dveh kravah iz okolice Kuzme, se je na skrajnem severovzhodu države pojavila še ena goveja afera. Franc Žižek, nekdanji uslužbenec Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota (KGZ MS), je kazensko ovaden zaradi preprodaje govejega mesa in je zato ostal brez službe.

V zavodu so ostali brez sindikalnega predstavnika delavcev, ki je bil tudi podpredsednik sveta zavoda. Predsednik sveta Danilo Rihtarič, sicer direktor KZ Gornja Radgona, nam je povedal, da ga je direktor KGZ MS Franc Režonja obvestil, da je odpustil Žižka, vendar pa svet zavoda nima nikakršnega vpliva na kadrovske in druge podobne odločitve v zavodu.

Direktor naj bi se namreč posvetoval s pravniki in odvetniki ter Žižka odslovil iz zavoda, vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo, če zadeva pade že na tožilstvu ali pozneje na sodišču. Najbrž bodo nastali stroški za zavod, ob tem bodo Žižka najverjetneje morali sprejeti nazaj v službo. Zato je najbolje pritrditi prvemu možu KGZ MS Francu Režonji, ki zadeve ne želi komentirati, povedal je le, da bi bilo nekorektno, da bi sam sodil o tem, kaj se je dogajalo v MGZ MS, in da je najboljše počakati na odločitev sodišča.

Povod: odkup govejega mesa

Afera z govejim mesom se je znašla pred organi pregona, potem ko se je zdaj že nekdanji uslužbenec zavoda Franc Žižek odločil, da v klavnici v Račah odkupi goveje meso prisilno zaklane živali KGZ MS. Čeprav je meso odkupil zaposleni, je na računu naveden zavod. Žižek je povedal, da se je za nakup 260-kilogramskega bika, ki se je v prisilnem zakolu znašel po neuspelem zdravljenju, odločil zaradi potrebe po mesu. Ker ga je bilo veliko, se je odločil, da meso proda šestim sodelavcem.

Toda prakse, da delavci odkupijo meso prisilno zaklane živali od klavnice, na KGZ MS ne poznajo. Po navadi ga zavod prepusti klavnici. Primer je vodstvu zavoda postal sumljiv zato, ker so od klavnice prejeli račun za nakup govedine, kjer so bili navedeni kot plačnik storitve. Žižku so prišli na sled in ga odslovili z delovnega mesta. Franc Žižek je s prodajo govejega mesa ovaden za kaznivo dejanje, storjeno v škodo KGZ MS. Obtožujejo ga zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar mu grozi do osem let zaporne kazni.

Stare zamere?

Franc Žižek trdi, da je meso odkupil zakonito in z veterinarskim spričevalom. Zatrdil je, da sta zakol in nakup mesa v Račah potekala povsem zakonito. Po opravljeni storitvi je prejel račun in veterinarsko spričevalo. Zaradi sledljivosti mesa je bil račun poslan na KGZ MS zgolj v vednost, kot plačnik na njem pa je naveden Žižek, ki trdi, da se je majska odpoved delovnega razmerja zgodila nezakonito in krivično. Franc Žižek trdi, da je nedolžen, kar naj bi dokazal tudi na sodišču.

»Zavoda nikakor nisem oškodoval, saj sem storitve v klavnici plačal sam. V času dolgoletnega službovanja na KGZ MS sem bil tudi predstavnik sindikata delavcev, s predlogi in zahtevami pa sem večkrat presenetil direktorja. Razlogi za odpoved se vsekakor skrivajo tudi v starih zamerah,« je prepričan Žižek, ki čaka na odločitev sodišča. 

Deli s prijatelji