NA KOŽO

Kupci pod težo 
davčnih blagajn

Objavljeno 22. maj 2015 00.20 | Posodobljeno 22. maj 2015 00.21 | Piše: Jadran Vatovec

Poslanci, ki so opozarjali, da bi bilo 400 evrov globe pretirana kazen, imajo prav.

Če kupci – že prihodnje leto, ja – ne bomo našli ali ne bomo imeli računa, ki ga bo želel videti inšpektor, nas bo po mnenju finančnega ministrstva doletela povsem upravičena in zelo vzgojna kazen. Predstavljajte si, da bi za prenovo vašega bivališča (prenovo kuhinje ali morda kopalnice) najeli ustreznega mojstra obrtnika: ta vam bo moral za opravljeno delo, v skladu s predlaganim zakonom o davčnem potrjevanju računov, ki je, točno tako, tudi podlaga za uvedbo tako imenovanih davčnih blagajn, izdati račun. Jasno, tudi doslej bi vam ga moral. Do tu je še vse logično. A ne bo dovolj, da vam bo takšen obrtnik v skladu z novim zakonom izdal račun, ta račun boste nujno morali hraniti najmanj »do konca garancijskega roka« za opravljeno storitev. V nasprotnem primeru boste tvegali, da bo treba plačati od 40 do 400 evrov globe. Mogoče bo res še najbolje, da boste že vnaprej pripravili (imeli vedno pri sebi) 400 evrov, ki jih boste lahko dali inšpektorju, če vas bo obiskal, če mu računa ne boste mogli pokazati in če bo zato od vas zahteval, da plačate globo.

Da ne bo pomote, prav nič ni narobe s tem, da so naši oblastniki ugotovili, da je končno treba zajeziti sivo ekonomijo ter prodajo blaga in opravljanje storitev, plačanih na roko (na črno), torej brez vsakršnega računa. Vlada si po uvedbi davčnih blagajn sicer resda obeta samo od 50 do največ 100 milijonov evrov dodatnih proračunskih prilivov, kljub temu pa upa, da bo že s tem sčasoma zadala smrtni udarec sivi ekonomiji.

Tudi ni narobe, če želi država odločneje preganjati utajevalce davkov. Je pa krivično in neprimerno, da bo poskušala sočasno čim več zaslužiti tudi na račun tistih naivnih ali nerodnih potrošnikov, ki bodo morda katerega izmed računov založili (izgubili) še pred iztekom garancijskega roka. Tokrat se lahko edino strinjamo s poslanci mag. Anžetom Logarjem (SDS), mag. Alenko Bratušek (ZaAB) ter mag. Bojano Muršič, Marijo Bačič, Matjažem Nemcem in Jankom Vebrom (vsi SD), ki so v parlamentarni dvorani opozorili, da je predlagana globa (do 400 evrov) za potrošnika, ki ne bi našel računa ali bi ga izgubil, krepko nesorazmerna oziroma pretirana. 

Deli s prijatelji