HELIPORT

Kup jekla na UKC Ljubljana za 410.000 evrov

Objavljeno 07. september 2011 12.29 | Posodobljeno 07. september 2011 13.00 | Piše: Aleksandar Lukić

Dela stojijo že od oktobra lani; da bi heliport dokončali, bodo porabili še 4 milijone evrov

Heliport na UKC Ljubljana je še daleč od tega, da bi bil končan

LJUBLJANA – Že od oktobra lani se ne dogaja nič pri izdelavi heliporta na vrhu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Postavljena je samo konstrukcija, ki je ministrstvo za zdravje stala 410.000 evrov, cena pa vključuje projektiranje, svetovalni inženiring z nadzorom in vodenjem projekta, pravijo na ministrstvu. Trenutno poteka postopek oddaje del dobavitelju heliportne ploščadi z instalacijsko opremo.

Porabili bodo še štiri milijone

Da bi heliport končali, bodo porabili še 1,65 milijona evrov in še 2,4 milijona za izvedbo vertikalnega komunikacijskega jedra s povezovalnim mostovžem. Naj spomnimo, da je Marušičevo ministrstvo prek razpisa letos kupilo tudi kuhinjo za osem milijonov evrov.

Težave zaradi SCT, unovčili tudi garancijo

»Prvotna pogodba za izvedbo je bila sklenjena na podlagi postopka javnega naročanja z izvajalcem SCT, d. d., in v začetni fazi zaradi neustreznega izvajanja prekinjena (unovčena je bila tudi bančna garancija),« pravijo na zdravstvenem ministrstvu.

Jekleno podkonstrukcijo so postavili oktobra lani, zdaj pa sledi dobava in montaža heliportne ploščadi. »Za ta namen sta že podpisani pogodbi za izvedbo instalacij z IMP in za izvedbo vseh postopkov za pridobitev soglasij z IZTR. V izpeljavi je še postopek za dobavo ploščadi. Dela bodo končana letos, če bo sklenjena pogodba za vertikalno komunikacijsko jedro (dvigalni dostop do ploščadi), za kar poteka revizijski postopek. Montaža ploščadi in pripadajoča instalacijska dela morajo namreč potekati časovno usklajeno z deli pri vertikalnem komunikacijskem jedru, ki bo omogočalo komunikacijo med heliportom in urgenco,« pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu.

Deli s prijatelji