MINISTRSTVA

Kulturniki na nogah, združitev želijo preprečiti

Objavljeno 05. februar 2012 12.40 | Posodobljeno 05. februar 2012 12.45 | Piše: P. J.

Pravijo, da jim Janša in Turk želita vzeti več kot polovico sredstev.

Žiga Turk s proslavo ni bil zadovoljen.

LJUBLJANA – Kulturnike je namera novega mandatarja Janeza Janše in njegovega kandidata za ministra Žige Turka tako ujezila, da so se včeraj zbrali in napovedali proteste.

Namero o združitvi želijo preprečiti

Včeraj naj bi zasedal KOKS, v katerem so zbrana skoraj vsa društva s področja kulture in umetnosti, ki se zavzemajo proti združitvi ministrstva za kulturo z ministrstvom za izobraževanjem in šport. V pismu, ki je nastalo in kroži po elektronski pošti, so zapisali, da pozivajo vse, naj se pridružijo protestu in s tem »preprečijo namero, da vzamejo kulturi tudi več kot polovico sredstev in ukinejo nekatere pravice in agencije.«

»Napovedi kandidata za ministra so srhljive in žaljive do umetnikov, umetnosti, kulture in kulturnikov, zato je treba takoj združiti moči in se pridružiti skupnim protestom,« so zapisali.

Dejavni bodo ves mandat

Protest naj bi potekal 7. februarja, pravijo pa, da bo imel obliko recitala, ki je že potekal pred 28 leti v Jugoslaviji. »Danes nas uničuje in daje v nič slovenska oblast. Zato vas pozivamo, da se pridružite akciji in recitalu ter pokažete, da vam zimski mraz ne seže do kosti in da se boste uprli ledeni dobi, ki je pred vrati,« so še zapisali. 

V sklepu je KOKS sprejel, da bodo svojo dejavnost zaradi grozečih potreb nadaljevali skozi celoten štiriletni mandat. 

Deli s prijatelji