RAZPIS

Kulturni šok: komu so podelili sredstva namesto APZ?

Objavljeno 04. februar 2014 11.18 | Posodobljeno 04. februar 2014 11.18 | Piše: Pia Jagodič

Člani svetovno priznanega zbora so zaskrbljeni, ministrstvu jim namreč ni podelilo sredstev, ki bi jim zagotovila delovanje za naslednja štiri leta.

LJUBLJANA – Delovanje svetovno priznanega Akademskega pevskega zbora (APZ) Tone Tomšič je pod vprašajem. Ministrstvo za kulturo zboru na javnem razpisu za izbor javnih kulturnih programov na področju glasbene umetnosti za obdobje od 2014 do 2017 ni podelilo niti evra. Da bi APZ prejel sredstva, bi moral po kriterijih razpisa prejeti najmanj 81 točk, kot so sporočili z ministrstva za kulturo, pa je prejel 74 točk.

Med najboljšimi na svetu

»To za nas pomeni 80 odstotkov črtanja vseh sredstev, ki jih imamo. Popolnoma se nam zamajejo tla pod nogami. Ne bomo imeli dovolj sredstev za kritje dirigenta, kaj šele za izvajanje koncertov, naročanje novitet ali pevskih izobraževanj,« je dejala predsednica APZ Tone Tomšič Lucija Tavčar. »Prav naročanje novitet je bila specifika našega pevskega zbora. Letno smo naročili približno sedem novitet – in to tudi nekaj stane. Iz teh novitet, ki smo jih mi naročali, pa se je tudi napajala celotna zborovska scena na Slovenskem.«

Kdo je dobil evre? 
image 

Tavčarjeva je dejala, da so naročali skladbe direktno pri skladateljih, pri naročilih pa so se držali tarif ministrstva za kulturo. »Prostor nam nudi Univerza v Ljubljani, velik strošek je za nas honorar dirigenta, v preteklosti pa je bil velik strošek tudi mednarodno delovanje.«

Poudarila je, da je APZ eden izmed največjih ambasadorjev Slovenije v svetu in da ga poznajo vsi zborovski krogi po svetu. Komisija je zboru očitala, da kakovost zbora pada, čemur Tavčarjeva odločno nasprotuje.

»To ni res. V zadnjih štirih letih smo pobrali veliko prvih nagrad na najprestižnejših tekmovanjih v Evropi. Še lani avgusta smo sodelovali v finalu Grand Prix Europe, kjer je pet najboljših zborov z vsega sveta, tako da je že prisotnost v finalu takšnega tekmovanju izreden dosežek.« Kot so pojasnili na ministrstvu, so glede vrhunskosti APZ dodelili devet od desetih možnih točk. »Diskreditiranje strokovne komisije na račun ene utemeljeno odvzete točke ter postavljanje tega v osrednji razlog zavrnitve programov je skrajno zavajajoč,« pravijo na ministrstvu. 

Kaj bo zdaj zbor z 88-letno tradicijo?

»V prejšnjem razpisnem obdobju smo prejeli približno 70.000 evrov. Nekaj takšnega smo pričakovali tudi zdaj, ker je bila vsota denarja, ki so jo podelili, približno enaka prejšnjim,« pravi Tavčarjeva. 

Sredstva, ki bi jih prejeli na tem razpisu, bi zadostovala za naslednja štiri leta, razpisi, na katere se še lahko prijavijo, pa so projektni.

Na ministrstvu pravijo, da »navedeni razpis ni edini način sofinanciranja nevladnih organizacij na področju glasbe. Ministrstvo je že objavilo razpis za sofinanciranje večletnih kulturnih projektov, v letošnjem letu pa bomo objavili še enoletni projektni razpis. Seveda pa lahko tako zbor kot folklorna skupina kandidirata za sredstva tudi na razpisih Javnega sklada za kulturne dejavnosti, ki usmerja kulturno politiko ljubiteljske kulture.« 

Tavčarjeva odgovarja, da se bodo na te razpise zagotovo prijavili, saj jim drugega ne preostane. »Ampak ti razpisi ne zadostujejo za programsko delo, ti razpisi so projektni. Mi ne moremo več načrtovati kvalitativne rasti. To so razpisi, na katere se prijaviš s projektom, so krpanje lukenj in niso zagotovilo, da bomo lahko plačali dirigenta za celotno sezono.«

Podporo zboru so izkazali že mnogi kulturniki. »Čutimo veliko solidarnosti z vseh strani, tudi bivših pevcev.« Pisma podpore so prišla tudi iz tujine. Poleg delovanja zbora je nad rezultati razpisa razočaranje veliko tudi v Akademski folklorni skupini (AFS) France Marolt. Študentska organizacija Ljubljana na vprašanje, kako komentira rezultate razpisa, odgovarja, da so razočarani, hkrati pa so pozvali ministrstvo, naj še enkrat ovrednoti delovanje in prijavi na razpis omenjeni društvi.

Presenečeni tudi poslanci

Zaradi razpisa je vroče tudi v državnem zboru (DZ). Poslanec Andrej Čuš je na ministra Uroša Grilca naslovil poslansko vprašanje, v katerem je izpostavil, da je bil član strokovne komisije za dodelitev sredstev tudi Tomaž Rode, ki je hkrati tudi predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije, to pa je med prejemniki finančnih sredstev.

Grilcu je Čuš postavil naslednja vprašanja:

1. Kdo bo po vašem mnenju pristojen prevzeti APZ Tone Tomšič UL pod svoje okrilje in mu zagotoviti dovolj sredstev za njegovo redno delovanje?
2. Če se izkaže, da so člani strokovne komisije delovali v svojo korist, ali boste uveljavili svojo pravico, da se rezultati strokovne komisije razveljavijo?
3. Ali boste zahtevali razrešitev Tomaža Rodeta, člana strokovne komisije, ki je več kot očitno v konfliktu interesov?
4. Ali zaradi nastale situacije razmišljate o profesionalizaciji delovnega mesta umetniških vodij APZ Tone Tomšič UL in AFS France Marolt ŠOU v LJ?

Deli s prijatelji