Predstavitvena informacija
Le še danes in jutri lahko molite za srečo, da vas ustavi koncertni policijski loparček.

Kulturni Martin

Objavljeno 11. november 2016 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Le še danes in jutri lahko molite za srečo, da vas ustavi koncertni policijski loparček.

Kulturni Martin

Te dni zalivamo martinovo. Gre za enega najdaljših dni v letu. Uradno sicer traja natanko 24 ur – zadnje minute so mu odbile opolnoči – a so ga zlasti Štajerci, Dolenjci, Brici, tudi Pomurci in še kdo nategnili na vsaj dva vikenda. Pričujoči je vrhunec, ob katerem si bodo roke med štetjem zaslužka enako zadovoljno meli vinarji, birti in policisti.

Dvema je doslej uspelo spremeniti vodo v vino: Kristusu v Kani galilejski in svetniku Martinu. Le da slednji za razliko od Jezusa to počne slehernega 11. novembra v letu. Tudi zato se je včeraj, enajstega enajstega, trkalo in srkalo kot za stavo; ponekod še natanko ob enajsti uri in enajst minut. Iz štirih enic sestavljenemu datumu so pač nekateri dodali še enako sestavljeni čas. Kdo ve, zakaj; nemara, ker so jim enice preprosto všeč, bržkone še iz šolskih časov. Ni pa odveč ob tem razkriti, da numerologija podvojene enice označuje kot število norcev. A le kaj drugega je praznik vina v deželici pod Alpami?! Vsaj doslej je sleherni Martinov vikend potrdil, da ima v svojem vsakodnevnem sklepnem dejanju opraviti prav z norci. Ko se IQ meri s promili. Bo letošnji prva izjema?

Prepoved pijanske vožnje je v Sloveniji tako rekoč enajsta božja zapoved, po teži primerljiva vsaj z deveto, ki omenja pregreho s svojega bližnjega ženo. A kdor krši enajsto zapoved, ga ob pokori čakajo še položnica in pike. Ki z Mercatorjevimi, Sparovimi, Petrolovimi ali Tuševimi točkami zvestobe nimajo veliko skupnega. Le to, da darilo sledi, ko je kvota izpolnjena. Do jutri zna biti takih kar nekaj. Slovenski policisti namreč že vse od predzadnjega petka v akciji, poimenovani Slovenija piha 0,0, lovijo grešnike. Izplen bodo razkrili pojutrišnjem, za razliko od minulih podobnih skupinskih lovov pa tokrat tudi – ne boste verjeli – čisto zares nagrajujejo. Srečnežem, ki jim alkotest pokaže stoodstotno treznost, podarijo letak, ta je hkrati srečka. Na nekaterih se namreč skrivata vstopnici za obisk koncerta Policijskega orkestra v Slovenski filharmoniji 4. decembra letos.

Priložnost je res enkratna, neponovljiva! Kulture žejne Slovenke in Slovenci, le še danes in jutri lahko molite za srečo, da vas ustavi koncertni policijski loparček! Nagrajeni boste v vsakem primeru, tudi druženje z modrimi uniformami je zagotovljeno, le stopnjo tveganja naj vsakdo oceni sam. Ali filharmonija ali čuza. Le še danes in jutri lahko molite za srečo, da vas ustavi koncertni policijski loparček.

Deli s prijatelji