DODATEK K PLAČI

Kučanu privilegij ostaja

Objavljeno 21. december 2012 18.30 | Posodobljeno 21. december 2012 18.32 | Piše: A. L.

A le za nekdanjega predsednika Milana Kučana.

Milan Kučan (levo) v pogovoru z Rajkom Šugmanom.

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik Milan Kučan bo še naprej prejemal dodatek k pokojnini, ki mu zagotavlja 80 odstotkov plače predsednika republike. Za predlog, da naj Kučanu ta privilegij ostane, je bilo 38 poslancev, da ga odvzamejo tudi njemu, pa le eden manj. Za vse ostale, ki bodo bivši predsedniki še postali, to ne bo veljalo.

Tonin za Kučana

Opozicijskima strankama Pozitivni Sloveniji (PS) in Socialnim demokratom (SD) je večino uspelo doseči s tem, da so glasovali skoraj vsi, medtem ko je iz vsake koalicijske stranke manjkal vsaj kakšen poslanec. Presenečenje dneva pri glasovanju je bil Matej Tonin iz poslanske skupine NSi. Glasoval je namreč za ohranitev Kučanovega dodatka, poroča Delo. Zakaj se je tako odločil, ni želel komentirati. 

Le 14 tisočakov prihranka

Maša Kociper (PS) je glas za ohranitev pojasnila s tem, da gre za minimalne prihranke: »Štirinajst tisoč evrov na leto bi država prihranila pri najvišjem političnem predstavniku.« Spregovoril je tudi Mirko Brulc (SD) in poudaril, da bi bil odvzem dodatka Kučanu nadaljevanje lustracije. »Ne blamirajmo se pred vso Evropo,« je dejal.

Deli s prijatelji