»NORČEVANJE«

Kučan vrača udarec Janševim

Objavljeno 04. september 2014 20.01 | Posodobljeno 04. september 2014 19.58 | Piše: STA, Mo. S.

Milan Kučan pravi, da je bilo preveč naporov številnih rodov Slovencev vloženih v prizadevanja za slovensko državo, »da bi jo prepustili političnemu pobalinstvu, norčevanju iz institucij države, aroganci, cinizmu in neodgovornemu ravnanju«.

Milan Kučan.

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik Milan Kučan odločitev SDS, da ga predlaga v strokovno skupino mandatno-volilne komisije državnega zbora (DZ) image, ki bo preučila pravne podlage za odvzem mandata predsedniku SDS Janezu Janši, razume kot cinizem. Predlog označuje tudi »kot primer grobega norčevanja iz parlamenta, poslancev in slovenske parlamentarne demokracije«.

V odzivu na predlog SDS Kučan navaja, da je bilo preveč naporov številnih rodov Slovencev vloženih v prizadevanja za slovensko državo, »da bi jo prepustili političnemu pobalinstvu, norčevanju iz institucij države, aroganci, cinizmu in neodgovornemu ravnanju«. Zato je po njegovem mnenju čas, da »tako početje zavrnemo«.

Kučan sicer še vedno verjame, »da državo zaslužimo in jo znamo upravljati«. »A le če bomo zaustavili zaničevanje in rušenje države skupaj – državljani, državni zbor, vlada in predsednik republike,« je zapisal v odzivu.

»Ne bo treba vsak dan na stroške DZ telefonirati v Murgle«

Poslanska skupina SDS je Kučana v omenjeno strokovno skupino predlagala, ker je, kot je zapisala, »nesporna pravna avtoriteta v Sloveniji z izjemnim vplivom« v državni upravi, politiki, sodstvu, tožilstvu, policiji ... pa tudi v stranki SMC. V SDS so med drugim prepričani, da se bo tako privarčevalo pri telefonskih stroških. »Zaradi neposrednega sodelovanja Kučana z ostalimi člani strokovne komisije, predvsem s Cirilom Ribičičem in z Rajkom Pirnatom, ne bo treba vsak dan na stroške DZ telefonirati v Murgle,« so zapisali.

Da ustanovijo strokovno skupino, so se člani mandatno-volilne komisije (MVK) odločili 8. avgusta, vendar SDS sprva vanjo ni mogla predlagati člana, ker takrat v MVK ni imela svojih poslancev. Kot je v sredo pojasnil predsednik MVK Mitja Horvat, je SDS vmes v MVK dobila svoje poslance, s tem pa tudi pravico, da predlaga člana strokovne skupine.

V DZ so potrdili, da so do zdaj prejeli odgovore vseh poslanskih skupin za člane strokovne skupine. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je na današnji novinarski konferenci povedal, da stranka v skupino ni predlagala nobenega člana.

Deli s prijatelji