ODZIV

Kučan: Sodniki niso nezmotljivi

Objavljeno 24. junij 2014 21.10 | Posodobljeno 24. junij 2014 21.10 | Piše: STA, Mo. S.

Nekdanji predsednik države meni, da sodniki niso nezmotljivi, a da pri tem niso potrebni ne grožnje ne pritiski.

Milan Kučan.

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se je ob robu sprejema za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe RS, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev v vojni za Slovenijo na vprašanje novinarjev dotaknil tudi sodbe Janezu Janši

Kučan: Grožnje niso potrebne

»Naša ustava je zgrajena na načelu delitve oblasti. Ni mogoče pristajati na to, da si izvršilna oblast podreja zakonodajno oblast, skrajno nemogoče pa je, da si poskuša izvršilna oblast podrejati še sodno vejo oblasti,« je dejal Kučan. »Strahoten pritisk na pravosodje in sodnike, ki se dogaja v Sloveniji, nima nobene zveze z demokratično državo in družbo,« je poudaril.

Po njegovem ima pravosodje v sebi varovalke. »Sodniki niso nezmotljivi, in če naredijo napako, so določeni postopki, kjer se te napake lahko ugotovijo in odpravijo,« je pojasnil. »Za to niso potrebni pritiski, grožnje in izredne razmere,« je dodal.

Pismo Masleši

Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju je medtem v odprtem pismu predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo pozval, naj vrhovno sodišče začne prednostno in urgentno odločati o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Janša. Odbor opozarja, da je bilo stališče treh ustavnih sodnikov, ki so se vsebinsko opredelili do vložene ustavne pritožbe, jasno in nedvoumno. »V kazenskem postopku proti vodji opozicije so bile storjene kršitve ustavno zagotovljenih človekovih pravic. Mnenju teh ustavnih sodnikov se pridružujejo tudi številni drugi pravni strokovnjaki,« so zapisali.

Preberite še: Sodnica poročevalka že obravnava Janševo zahtevo

Deli s prijatelji