MANIPULACIJA

Kučan piše Irglovi: pričakuje, da bo obtožbe preklicala

Objavljeno 29. maj 2014 15.59 | Posodobljeno 29. maj 2014 15.59 | Piše: A. L.

Kučan dopušča možnost, da je Irglovo strokovni sodelavec zavedel.

Bo Eva Irgl (SDS) upoštevala Milana Kučana?

LJUBLJANA – Nekdanji in tudi prvi predsednik republike Milan Kučan se je s pismom predsednici preiskovalne komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Evi Irgl odzval na dogajanje na seji 10. januarja. Od nje pričakuje, da bo preklicala »neresnične hude obtožbe na moj račun, ki jih je izrekla na seji 10. 1. 2014. Pobudnica referenduma o arhivskem gradivu, ki se je zavezala resnici o preteklosti, težko dopusti, da državnozborska komisija pod njenim vodstvom v sedanjosti služi lažem in manipulacijam. Pričakujem, da bo s preklicem svoje izjave seznanila tudi javnost«.

Spodaj objavljamo Kučanovo pismo v celoti in izvirniku:


PISMO PREDSEDNICI KOMISIJE ZA PETICIJE IN ČLOVEKOVE PRAVICE

Zadeva: Preklic vaših trditev

Spoštovana gospa Irgl,

Verjamem, da ste kot preizkušena slovenska političarka sposobni priznati svojo napako in se zanjo tudi opravičiti. Resnicoljubnost je v politiki velika vrednota, resnicoljubnost politikov pa predpogoj za ugled politike kot celote med slovenskimi državljani.

Ne želim vas podučevati, saj se kot predsednica državnozborske komisije nedvomno sami zavedate, da imate drugačno odgovornost za verodostojnost javne besede, kot jo ima nek ljubiteljski zgodovinar, ki ste ga pritegnili k delu vaše Komisije. Pričakoval bi, da se boste soočili z njegovim politikantskim manipuliranjem z arhivskimi gradivi in ga zavrnili. Navsezadnje je zavajal Komisijo z vsakim posamičnim gradivom, ki sem ga pogledal,  ker ste me na osnovi njegovih gradiv vabili na sejo Komisije. Iz kompletov gradiv je izpustil cel magnetogram, pa strani s podatki o prejemnikih gradiv in spremne dopise, skratka dokumente, ki so vsebovali pomembne podatke o vsebinah, ki so vas zanimale.

Na osnovi njegovih virov ste na seji Komisije 10.1.2014 dejali: »Dejstvo je, da je g. Milan Kučan takrat kot član CK ZKS bil nedvomno seznanjen s temi stvarmi, predvsem s strani g. Mužiča. Kolikor je znano iz arhivov RS oz. iz dokumentov, naj bi g. Mužič Kučanu takrat obširno poročal. In rezultat tega je, da je po končani tej seji bil 26-letni Stjepan Crnogorac likvidiran.«

Verjamem, da ste si kot predsednica Komisije že uspeli razjasniti dokumente, ki sem vam jih dostavil in tako popravil manipulacijo vašega strokovnega sodelavca. Še vedno dopuščam možnost, da ste bili zavedeni in zdaj veste, da nobeno dejstvo in noben dokument ne potrjuje vaših navedenih trditev. Nasprotno, postavljajo jih na laž.  Zato pričakujem preklic vaše trditve.

Kot pobudnica referenduma o arhivskem gradivu, ki ji je na prvem mestu resnica o preteklosti, bi verjetno težko pristali na ugotovitev, da državnozborska komisija v sedanjosti  pod vašim vodstvom služi lažem in manipulacijam. 

Pričakujem tudi, da boste zaradi avtoritete Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, pa tudi Državnega zbora RS, s pogumnim preklicem svoje neresnične trditve seznanili tudi javnost.

Zahvaljujem se vam za vabilo. Kot sem jasno povedal na seji Komisije, ki sem se je udeležil  dne 11. 3. 2014 z namenom, da vam osebno izročim manjkajočo stran v razposlanem arhivskem gradivu in vas opozorim na sramotne manipulacije, se sej Komisije ne bom udeleževal. Pričakujem pa, da boste v prihodnje pri delu Komisije z arhivskim gradivom onemogočali njegovo zlorabo, saj zloraba sprevrača resnico in jo prikriva, namesto da bi jo razkrivala.

P.s.: Arhiv Centralnega komiteja ZKS je tudi za obdobje, ko sem bil njegov predsednik, vzorno urejen in v celoti predan državnemu arhivu. 

 

Deli s prijatelji