JBTZ

Kučan obtožil Janšo laži in manipulacij

Objavljeno 10. februar 2012 20.30 | Posodobljeno 10. februar 2012 21.45 | Piše: M. U., STA

Nekdanji predsednik pravi, da leta 1988 ni dal zapreti Janeza Janše.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik Milan Kučan se je odzval na navedbe premierja Janeza Janše v oddaji Pogledi Slovenije, da bo lahko sodeloval s predsednikom države, saj je lahko sodeloval tudi »s človekom, ki ga je dal zapreti«. Kučan je Janšo obtožil manipulacij, saj je aretacijo zahtevala jugoslovanska armada, ne pa politični vrh, kar menda ve tudi Janša.

Janša je v četrtkovi oddaji na TV Slovenija izrazil upanje, da bo lahko sodeloval s predsednikom države Danilom Türkom, lastno pripravljenost za to pa je podkrepil z besedami, da je sam v času slovenske osamosvojitve sodeloval »s človekom, ki je bil pred njim (Türkom) na takem mestu, ki me je dal zapreti«.

Nekdanji predsednik pravi, da leta 1988 ni dal zapreti Janše

A kot je poudaril nekdanji predsednik Kučan, ni bil on tisti, ki ga je dal leta 1988 zapreti. To je zahtevala jugoslovanska armada, ne pa slovenski politični vrh, je poudaril, Janšo pa obtožil laži, manipulacij, podtikanj in sprenevedanj.

»Janša ve, da je aretacijo zahtevala in vodila proces pred vojaškim sodiščem proti njemu in soobtožencem jugoslovanska armada oziroma njena varnostno obveščevalna služba in ne slovenski politični vrh, ki je takrat že bil v ostrem konfliktu z njenim političnim vodstvom. Očitno je zanj isto, ali postopke vodijo civilni ali vojaški organi in ali so ti pri svojem delu samostojni in vezani le na zakon ali pa so podložni politiki in političnim prvakom,« je zapisal Kučan.

V SDS Kučanove navedbe zanikajo

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Janšo 31. maja 1988 aretirala Služba državne varnosti (SDV), »ki je bila neposredno podrejena Kkomiteju za splošno ljudsko obrambo in družbeno samozaščito, ki ga je vodil Milan Kučan kot predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije«. »Šele dva dni po aretaciji pa ga je Kučanova SDV predala vojaškemu tožilcu Jugoslovanske ljudske armade, ki je naprej vodil postopek,« so zapisali.

Deli s prijatelji