PRED PROSLAVO

Kučan: Kdor korenin ne spoštuje, ne spoštuje slovenske države

Objavljeno 21. junij 2012 20.53 | Posodobljeno 21. junij 2012 20.55 | Piše: Mi. S., STA

Stanovnik, Türk in Kučan kritični do izbora udeležencev proslave ob dnevu državnosti.

LJUBLJANA – Predsednik ZZB za vrednote NOB ter zdajšnji in nekdanji predsednik republike so kritični do odločitve organizacijskega odbora, da na proslavo ob dnevu državnosti ne povabi praporščakov veteranskih organizacij, ki niso neposredno sodelovale v osamosvojitveni vojni. Njihova ocena je, da gre za nespametno odločitev, ki ne bo pripomogla k enotnosti.

Predsednik Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Janez Stanovnik je po današnjem sprejemu vidnih ljudi iz časa osamosvojitve ter veteranskih in domoljubnih organizacij pri predsedniku republike to odločitev obžaloval, hkrati pa ocenil, da gre za žalitev države. Zavrnil je tudi navedbe, da rdeča zvezda kot simbol nekdanje agresorske JLA ne sodi na takšno državno proslavo. »Rdeča zvezda je simbol partizanstva in NOB. Kako bi bilo, če bi kristjanom prepovedali nositi križ,« se je vprašal. Ob tem je napovedal, da se zaradi omenjenih zapletov petkove proslave ne bo udeležil.

Predsednik republike Danilo Türk odločitev organizatorjev ocenjuje kot »nespametno in na neki način tudi kot poniglavo«. »Prispevek organizacij, kot so Zveza društev General Maister, Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije in ZZB za vrednote NOB, je takšen, da ga ne smemo ignorirati,« je dejal in dodal, da takšna gesta organizatorjev narod »po nepotrebnem deli«.

Povedal je, da je generalni sekretar njegovega urada pisal organizatorjem proslave in se zavzel, da bi se zadeva rešila na pameten način, vendar ni dobil nobenega odgovora.

Po mnenju nekdanjega predsednika republike Milana Kučana ima slovenska država več korenin, »kdor teh korenin ne spoštuje, pa ne spoštuje slovenske države«, je dejal po sprejemu. Samo odločitev organizacijskega odbora je označil kot dejanje nespoštovanja in žalitev ne samo za tiste, ki na proslavo niso bili povabljeni, ampak za vse državljane. Meni namreč, da vlada nima pravice, da bi komur koli preprečevala, da se udeleži takšnega praznovanja. Sam se bo sicer proslave, kot je dejal, udeležil, saj da gre za vseslovensko proslavo.

Nekdanji načelnik generalštaba slovenske vojske Albin Gutman pa glede zapleta ocenjuje, da je to, koga se povabi na proslavo, stvar organizatorjev, meni pa, da je slovenska zgodovina zelo dolga in da so vsi dogodki, ki so pripeljali do samostojnosti, vredni spoštovanja.

Deli s prijatelji