UMOR CRNOGORCA

Kučan ima gradivo, ki Leljaka postavlja na laž

Objavljeno 13. januar 2014 15.59 | Posodobljeno 13. januar 2014 16.02 | Piše: A. K.

»Ne na tej seji ne na kateri koli drugi seji, na kateri sem sodeloval, ni bil nikoli govor o načrtovanih likvidacijah političnih nasprotnikov režima,« pravi Kučan.

Milan Kučan.

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik države Milan Kučan se je odzval na sejo Komisije državnega zbora za peticije ter človekove pravice in enake možnosti, ki je potekala prejšnji petek. Članom komisije je poslal tudi arhivsko gradivo o seji sekretariata CK ZKS z dne 13. 7. 1972.

Kučan je gradivo pridobil v Arhivu RS, potem ko so mediji na osnovi tiskovne konference Romana Leljaka pisali o njegovi domnevni vpletenosti v umor Stjepana Crnogorcaimage. Kučan dodaja, da omenjeno gradivo Leljakove trditve postavlja na laž, prav tako pa postavlja na laž tudi besede predsednice komisije Eve Irgl.

Nekdanji predsednik pravi, da sta se Leljak in Irglova sklicevala na zapisnika, in če bi v arhivu zaprosila še za gradivo o navedeni seji, po kateri je bil Crnogorac likvidiran, si po Kučanovih besedah ne bi »privoščila takšnih manipulacij«.

image

O Crnogorcu niti besede

»Ne na tej seji ne na kateri koli drugi seji, na kateri sem sodeloval, ni bil nikoli govor o načrtovanih likvidacijah političnih nasprotnikov režima,« pravi Kučan in dodaja, da v 55 strani dolgem stenogramu o primeru Crnogorac ni bila izrečena niti beseda.

Kučan ob tem pričakuje, da bodo člani preverili, kako je mogoče, da je bila komisija »tako grobo zavedena in je namesto zaščitnika človekovih pravic postala orodje za manipulacije in neutemeljeno obtoževanje posameznika ter za kršitev njegovih pravic do dostojanstva, v tem primeru njega«.

Preberite, kaj se je dogajalo na razpravi: Prefinjeni Irglovi Potrata skakala v besedoimage.

Vabila na sejo ni prejel

Kučan je še dodal, da vabila na sejo kljub zatrjevanju Irglove ni prejel. »Kurir mi obvestila o sklicu komisije ni mogel vročiti, ker me na naslovu Urad predsednika republike g. Boruta Pahorja ni. Na domači naslov, ki ni nikakršna neznanka, vsaj ne za vodilne ljudi stranke SDS, katere članica je ga. Eva Irgl, mi obvestilo ni bilo poslano,« pravi Kučan. Priznal je sicer, da je prejel elektronsko obvestilo, a je končalo v košu kot pošta, ki je bila poslana po pomoti, saj niti spremni pripis niti prva stran priponke nista bila oblikovana kot vabilo, pač pa kot obvestilo o sklicu seje, namenjeno članom komisije.  

V priponki spodaj si lahko preberete Kučanov odziv na sejo Komisije državnega zbora za peticije ter človekove pravice in enake možnosti.

Deli s prijatelji