NACIONALNI INTERES

Kučan: Če je nacionalni interes postal psovka, se pustim zmerjati

Objavljeno 17. april 2015 17.08 | Posodobljeno 17. april 2015 17.08 | Piše: M. U.

Tone Turnšek je dejal, da so želeli, da pivovarska industrija kot panoga ostane v Sloveniji.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik Milan Kučan je bila vedno pomemben, če ne celo najglasnejši zagovornik nacionalnega interesa. Ob tem vprašanju je seveda v Sloveniji večno vprašanje: je boljši lastnik domači tajkun, ki izčrpava podjetje, ali poslovnež, ki razvija dejavnost in zaposluje, a ni naš, ali država, ki predvsem politično kadruje.

V dneh, ko je bila Pivovarna Laško prodana Heinekenu, so v oddaji Epilog pod drobnogled vzeli razvpito pivovarsko zgodbo. Za oddajo je dolgoletni direktor Pivovarne Laško Tone Turnšek dejal, da so želeli, da bi pivovarska industrija bila panoga, ki bi nesla zlata jajca in ostala v Sloveniji. Dodal je, da sam prevzema pivovarne, kot je to storil Boško Šrot, ne bi naredil, a da je vprašanje, ali bi bil nekdanji prvi mož Laškega slabši lastnik kot bo tuji.

Kučan še stoji za svojimi besedami

Kučan, ki je nacionalni interes pred leti opisal kot vse, kar je dobro za varno in boljše življenje naših ljudi, pa tudi leta 2015 vztraja: »Če je nacionalni interes postal psovka, se pustim zmerjati z njo.« Pravi, da v času pivovarske vojne nikoli ni bil proti prodaji, pač pa se je zavzemal za združitev Pivovarne Union in Laškega, da bi tako okrepljena blagovna znamka bila bolj privlačna za strateškega investitorja, če bi se država odločila, da svoje deleže v pivovarnah proda. Glede nacionalnega interesa je prepričan, da mora biti ta tudi na področju gospodarstva, ne pa le npr. pri kulturi. Pravi, da bi morali v Sloveniji pogledati, kdo so tisti, ki so zlorabili nacionalni interes, in kdo tisti, ki ga smešijo in so ga spremenili v psovko. »Na koncu bi ugotovili, da se interesi obojih pokrivajo in da pihajo v isto smer.«

Pivovarska vojna in tajkunizacija 

Ali se je s pivovarsko vojno začela tajkunizacija v Sloveniji? »Več stvari je vplivalo na začetek tajkunizacije Slovenije, a startno vrvico so prerezali prodajalci Mercatorja na razvpitem sestanku pri predsedniku vlade Janezu Janši,« je ocenil Kučan. 

Deli s prijatelji