REMONT

Krško nuklearko izključili in zaustavili

Objavljeno 11. april 2015 11.21 | Posodobljeno 11. april 2015 11.21 | Piše: STA, T. L.

Nek naj bi vnovič vključili v omrežje predvidoma sredi maja.

Nuklearna elektrarna Krško

KRŠKO – Nuklearno elektrarno Krško (Nek) so po njenem 27. gorivnem ciklu proti jutru izključili iz omrežja in zaustavili, hkrati pa se je začel njen predvidoma nekaj več kot 30-dnevni redni remont. Stal bo približno 30 milijonov evrov. Nek bo navedeni strošek pokril z lastnimi sredstvi, je ta teden povedal predsednik njene uprave Stane Rožman.

Vključena spet sredi maja

Po Rožmanovih besedah naj bi Nek vnovič vključili v omrežje predvidoma sredi maja, pri remontnih postopkih pa ne pričakujejo zapletov, je dodal.

V času remonta, pri katerem bo poleg nuklearkinih delavcev sodelovalo še približno tisoč zunanjih, bodo hkrati z menjavo goriva in rednimi vzdrževalnimi deli izvedli 25 tehnoloških posodobitev za okrepitev varnosti in zanesljivosti delovanja elektrarne.

Kaj bodo opravili

Sicer pa bodo nadaljevali nadgradnjo varnostnih sistemov, ki so jo začeli pri prejšnjem remontu. Takrat so izvedli njen prvi del, drugega bodo letos, zadnjega pa v okviru prihodnjega remonta po 18-mesečnem delovanju elektrarne.

Med večjimi posegi bodo letos opravili rekonstrukcijo struktur reaktorja za stabilizacijo tokov hladila skozi sredico oziroma odpravili zabeležene ali predvidene napake na gorivnih palicah. Poškodbe na teh so namreč zaznali že pri prejšnjem remontu, v manjši meri pa tudi februarja letos predvideli na vsaj eni od več kot 28.000 gorivnih palic.

Rožman je sicer izpostavil, da je Nek v zadnjem gorivnem ciklu v omrežje oddal nekaj manj kot 8,4 milijona megavatnih ur električne energije, lani pa je prvič v svoji obratovalni dobi presegel proizvodnjo šest milijard kilovatnih ur na leto.

Tekočinski in plinski izpusti radioaktivnih snovi so bili tudi v zadnjem gorivnem ciklu daleč pod upravno omejitvijo in tako rekoč nični, je še dejal.

Deli s prijatelji