TEŽAVE

Krška nuklearka v francoske roke

Objavljeno 25. oktober 2013 17.10 | Posodobljeno 25. oktober 2013 17.10 | Piše: T. L.

Odgovore na to, zakaj je v Krškem prišlo do redke poškodbe, bodo iskali Francozi.

Hladilni stolpi jedrske elektrarne Krško

LJUBLJANA – V zadnjih dneh še odmeva incident v jedrskih elektrarni Krško (Nek). Vzrokov, zakaj je v nuklearki prišlo do težav (odlomil se je polmetrski del ene od gorivnih palic – v Neku jih je sicer 28.000), je več, incident pa sproža vprašanja o zagotavljanju jedrske varnosti, sploh zato, ker se je obrat večkrat zaustavil in ker o težavah niso poročali iz nuklearke, ampak so na vse skupaj opozorile okoljevarstvene organizacije.

Poročilo Neka glede dosedanje sanacije stanja na jedrskem gorivu

Predvidena vzdrževalna dela v Nek v glavnem potekajo po predvidenem načrtu, so danes sporočili iz nuklearke. »Izjema je storitev izpiranja uparjalnikov, ki jo je izvedel francoski izvajalec. Ob izpiranju cevnih snopov je namreč poškodoval določeno število cevi, ki jih bo po izvedeni inšpekciji potrebno izločiti iz obratovanja.«

Da se bodo z razmerami v naši edini jedrski elektrarni zdaj ukvarjali Francozi, je v Odmevih v sredo pojasnil Andrej Stritar, direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost. Francoska ekipa bo z najnovejšo tehnologijo (z robotsko napravo (podmornico)) v primarnem krogu preverila, kaj se s palicami in njihovo vsebino oziroma ostanki dogaja. Kdaj bodo znane ugotovitve pregleda, pa v Neku niso odgovorili.

Miroslav Gregorič, nekdanji inšpektor Mednarodne agencije za jedrsko energijo, je primer, ko bi se palica zlomila, izbrskal le na internetu. Takšna nesreča se je zgodila leta 1993 v ZDA, v lastni praksi pa kaj takšnega še ni doživel. Možen vzrok za nesrečo je po njegovem mnenju cirkonijev hidrid (nastane kot posledica reakcije med uranom, vodo in cirkonijem), ki je zelo krhek in dela mikroskopske razpoke v materialu, zaradi česar bi se lahko palica prelomila. 

Iz Neka so po zadnjih zapletih in dodatnih aktivnostih, ki so potrebne za ureditev stanja pri gorivu, še sporočili, da bo letošnji remont predvidoma zaključen kakšen teden pozneje, kot so načrtovali. Datum zaključka remonta bodo sporočili naknadno.

Deli s prijatelji