AFERA NPU

Kršene Lahove pravice do obrambe?

Objavljeno 13. november 2015 17.19 | Posodobljeno 27. november 2015 10.05 | Piše: T. Pa.

V sojenju Damjanu Lahu je odvetnik Mitja Pavčič predlagal ponovno zaslišanje nekaterih prič iz prvotnega postopka.

LJUBLJANA – Na okrajnem sodišču v Ljubljani se je danes v jutranjih urah nadaljevalo sojenje bivšemu generalnemu sekretarju na notranjem ministrstvu Damjanu Lahu. Lah, ki mu sodijo zaradi domnevno spornega najema stavbe na Dimičevi v Ljubljani, kamor naj bi se preselil Nacionalni preiskovalni urad (NPU), sojenje prestaja že drugič. Potem ko ga je junija prvostopenjsko sodišče opralo obtožb, je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Danes pa je pred sodnico Vesno Drvarič Lahov zagovornik Mitja Pavčič podal predlog, da bi nekatere priče, ki so bile izprašane že v prvotnem postopku, ponovno povabili na sodišče. Predlog za zaslišanje so sicer že vložili, vendar je visoko sodišče pri ponovnem sojenju njihovo pričanje zavrnilo. Po Pavčičevem mnenju naj bi bila nekatera izmed pričevanj za Laha razbremenilna in bistvena za ugotavljanje resnice o zadevi. 

Iskanje prostorov naj bi potekalo strokovno

Ena izmed predlaganih prič, Lilijana Kodrič, je v času iskanja primerne stavbe za potrebe NPU delala v službi za ravnanje s stvarnim premoženjem in je po Pavčičevih besedah izredno pomembna razbremenilna priča. Med prejšnjim sojenjem je namreč pričala o tem, da se je med postopkom Lah opiral na pravno mnenje strokovnih služb ter da so po njenem mnenju prostore iskali temeljito in strokovno.

Kršenje Lahove pravice do obrambe?

Prošnjo, da pred sodnico stopijo Petra ŠkoficLjubica Werbel, Mario MencigerTatjana Bobnar in Branko Šekoranja je Pavčič utemeljil z razlago, da so te priče bistvene pri ugotavljanju Lahove korektnosti pri opravljanju svojega dela. Obrambo bi želela predvsem dokazati, da Lah ni na noben način vplival na mnenje svojih sodelavcev ali se kakor koli vmešaval v njihove odločitve. Poleg teh je Pavčič predlagal tudi ponovno zaslišanje Mojce Hren in Marjana Miklavčiča z ministrstva za pravosodje.

Pavčič je še opozoril na dejstvo, da bodo, če bodo zaslišane le priče, ki jih je predlagalo tožilstvo, ne pa tudi tiste, ki jih zahteva obramba, »kršene pravice gospoda Laha do obrambe«.

 

 

Deli s prijatelji