NA SODIŠČU

Krkovič: Streljali smo na helikopter JLA in ne na Mrlaka

Objavljeno 29. marec 2016 12.21 | Posodobljeno 29. marec 2016 12.21 | Piše: STA, A. L.

Zagovarja se, da ni vedel, kdo je v helikopterju, prav tako ne, da naj bi se pilot Toni Mrlak dogovarjal za prestop v TO.

Tone Krkovič.

LJUBLJANA – Brigadir Tone Krkovič je pred zaslišanjem na sodišču pojasnil okoliščine sestrelitve helikopterja nad ljubljansko Rožno dolino 27. junija 1991. Kot je dejal, je sestrelitev ukazal, ker je helikopter z oznakami JLA preletel položaje Morisa. Pri tem ni vedel, kdo je v njem, prav tako ne, da naj bi se pilot Toni Mrlak dogovarjal za prestop v TO.

Kot je na novinarski konferenci pred zaslišanjem pojasnil Krkovič, je tisti dan, ko je bil helikopter sestreljen, JLA zjutraj Sloveniji napovedal vojno, zato so veljali »principi bojnega delovanja«. Helikopter je nekaj po 19. uri preletel položaje brigade Moris, zato je bil po besedah Krkoviča sestreljen. V njem je poleg še ene osebe umrl pilot Mrlak, katerega vdova Krkoviča kot tožilka preganja zaradi suma umora.

Krkovič je dejal, da ni vedel, kdo pilotira helikopter, saj tega z razdalje, s katere so streljali nanj, ni mogoče videti. »Nismo streljali na Mrlaka, pač pa na helikopter JLA,« je poudaril. Prav tako ni vedel, da naj bi želel Mrlak domnevno prestopiti na stran Teritorialne obrambe (TO): »To je zgodba, ki je bila izmišljena naknadno.« Mrlak bi se po njegovem mnenju namreč lahko odzval na poziv, ki je bil izdan tisti dan zjutraj, naj Slovenci, ki so v JLA, ne sodelujejo v agresiji JLA na Slovenijo, vendar tega ni storil, je dejal Krkovič. Kdo je sicer streljal na helikopter, Krkovič, ki je izdal ukaz, ne bo povedal, razen če bo tisti to izrecno želel.

Politično ozadje?

Krkovič je prepričan, da ni realne podlage za njegov pregon in da ima zadeva tudi globoko politično ozadje. »Gospa, ki je prevzela pregon, si je po mojem naprtila težko breme, tako sebi kot svoji družini, prepričan pa sem, da pri tem ne bo uspešna,« je dejal.

Sam jo vidi kot »instrument v tem procesu«. »Tisti, ki jo vodijo, jo bodo takoj, ko ne bo uspela, pustili na cedilu,« je dodal. Poudaril je še, da slovenskim sodiščem ne zaupa, predvsem zaradi negativne izkušnje v zadevi Patria, kjer je pregon zoper njega na koncu zastaral.

Vdova vložila zahtevo za preiskavo

Krkovič se mora namreč danes zglasiti na zaslišanju na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi suma vpletenosti v dva umora. Zahtevo za preiskavo je vložila vdova Tonija Mrlaka.

Tožilstvo je sicer ovadbo Mrlakove zoper Krkoviča v tem primeru že zavrglo, a je ta pregon prevzela sama. Po zaslišanju naj bi se sodišče odločilo, ali bo zoper Krkoviča uvedlo sodno preiskavo.

Deli s prijatelji