ODLIČJE

Krkini prostovoljni gasilci postali olimpijski prvaki

Objavljeno 20. julij 2017 12.45 | Posodobljeno 20. julij 2017 12.45 | Piše: Aleksander Brudar

Najbolj jih je namučila štafeta.

Krvavo zaslužena pokal in medalja Foto: PIGD Krka

NOVO MESTO – Lahko bi rekli, da pri slovenskih gasilcih velja nenapisano pravilo, da ko se podajo na katero izmed tekmovanj v tujini, v domovino zagotovo ne pridejo praznih rok. Nazadnje so to dokazali člani Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Krka (PIGD Krka) iz Novega mesta, ki so minulo soboto v Beljaku na avstrijskem Koroškem slavili na 16. gasilski olimpijadi.

Njihov poveljnik Tone Pavlič je lahko več kot zadovoljen. Tam sta namreč nastopili dve ekipi tega novomeškega gasilskega društva, ekipa A v poklicni kategoriji in ekipa članov B v klasični kategoriji. »Ekipa članov A je v poklicni kategoriji zmagala in osvojila naslov olimpijskega prvaka,« je s ponosom povedal Pavlič, ki spomni, da gre za največje gasilsko tekmovanje na svetu, ki je organizirano na vsaka štiri leta. »Že uvrstitev nanj je velik dosežek, saj je konkurenca velika, zato morajo gasilci za dobro uvrstitev dati vse od sebe in pokazati svoje veščine in znanje s področja požarnega varstva. Na letošnji olimpijadi je sodelovalo 232 ekip iz 27 držav,« nam oriše dogajanje. »Tekmovalna disciplina, v kateri smo nastopili, je klasična suha vaja z motorno črpalko in štafeta 8 x 50 metrov z ovirami.«

Pove nam, da je najtežje sestaviti odlično suho vajo z motorno črpalko, ker je tehnično zelo zahtevna. Gasilec pa ima le eno priložnost. »Zahtevna je tudi štafeta, saj moramo gasilci poleg odličnega teka še pravilno premagati ovire na progi, in sicer 8 metrov dolg rov, gred in tarabo,« nam razloži. Takšnega uspeha ne bi dosegli, če se ekipi ne bi vestno pripravljali štiri leta in se po uspešnih kvalifikacijah tudi uvrstili na tekmovanje. »Priprave so vključevale najmanj dvakrat na teden gasilske vaje, kondicijske priprave in udeležbo na tekmah na državni ravni, in sicer tako v poletnem kot zimskem času,« pravi. In ravno zato so v poklicni kategoriji lahko bili kos največjim konkurentom, gasilcem iz hrvaškega Varaždina in ekipi iz Poljske. V klasični B-kategoriji pa konkurenci iz Slovenije in sosednje Avstrije.

»Gasilska tekmovanja so zelo pomemben del gasilske organizacije. Gasilci s pomočjo tekmovanj pridobivamo nove člane, vadimo veščine in vzdržujemo fizično pripravljenost,« še zaključuje sogovornik. 

Deli s prijatelji