POPLAVE

Krka prestopila bregove

Objavljeno 14. september 2012 12.21 | Posodobljeno 14. september 2012 12.21 | Piše: Ma. F.

Obilne padavine so spomnile na septembrske poplave, ki so leta 2010 prizadele Slovenijo.

Krka pri Kostanjevici na Krki.

LJUBLJANA – Deževje, ki je v sredo in v noči na četrtek dodobra namočilo presušena tla, je povzročilo tudi porast pretokov rek, zlasti Dravinje, Kolpe in Krke. Danes zjutraj pa je zaradi obilnih padavin reka Krka prestopila strugo med naseljema Kostanjevica na Krki in Zameško v občini Kostanjevica na Krki.

Do danes zjutraj je veljajo tudi opozorilo na zmerno do močno burjo na Primorskem (v sunkih hitrost od 90 do 120 kilometrov na uro).

Spomnimo

18. septembra 2010 so Slovenijo prizadele hude poplave, padavine so povzročile močan porast rek in razlivanje vodotokov skoraj povsod po državi. Obsežne poplave so zajele porečje Vipave, Idrijce, Poljanske Sore, Savinje v spodnjem toku, Krke, Save v spodnjem toku, kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem ter Ljubljansko barje.

Poplave so zahtevale tudi žrtve. Življenje so izgubili 75-letni moški v Kostanjevici na Krki, 43-letnik ob reki Pivki in 53-letni moški, ki je utonil v podvozu v Šentjurju. Pozneje so v reki Pivki našli truplo 43-letnika, ki je živel v bivaku ob reki Pivki.

Obeti

Danes bo v zahodni Sloveniji povečini jasno, drugod bo pretežno oblačno. Ponekod v jugovzhodni Sloveniji bodo še možne manjše padavine. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, ki bo popoldne slabela, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).

Deli s prijatelji