POGOVOR

Krizni davek ni pozabljen, zanika očitke Janše

Objavljeno 29. junij 2013 13.32 | Posodobljeno 29. junij 2013 13.32 | Piše: STA, A. L.

Za rešitev težkih gospodarskih razmer je potrebna kombinacija varčevanja in dviga davkov, pravi.

Če se bo Zoran Janković odločil za kandidaturo za mesto predsednika PS, sama zagotovo ne bo kandidirala, pravi premierka Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek upa, da bodo v koaliciji dosegli soglasje o potrebnih ukrepih, sicer ni izključen krizni davek. V pogovoru za Sobotno prilogo časnika Delo je potrdila tudi, da so v pripravi spremembe zakona, s katerimi bi podaljšali čas delovanja t. i. slabe banke. Ali je podaljšanje na 10 let prava meja, še ne vedo, pravi. Bratuškova je prepričana, da je za rešitev težkih gospodarskih razmer potrebna kombinacija varčevanja in dviga davkov. »To zdaj počnemo. Je pa res, da v tem trenutku dobrih rešitev ni. Po naši oceni smo izbrali najmanj slabo,« je dejala. Prepričana je, da bodo za gospodarstvo največ naredili z zelo hitro sanacijo bančnega sistema. Po njenem bi bilo dobro, da bi lahko v slabo banko vstopili tudi zasebni investitorji, vendar tega še niso koalicijsko uskladili, je dejala.

Varčevanje pri javnih naročilih

T. i. krizni davek ni pozabljen. Kot pravi Bratuškova, se bo morala koalicija dogovoriti za kar nekaj ukrepov, da krizni davek ne bo potreben, kar je ključna naloga vlade do jeseni. »Večina ministrov pravi, da je pri javnih naročilih kar nekaj rezerve. Ne bi pa bilo pošteno danes reči, da je ta davek pozabljen,« je dejala.

Glede načrtovanega znižanja porodniškega nadomestila in nadomestila za brezposelne je zavrnila očitek, da je vlada te ukrepe sprejela potihem, saj so jih na ekonomsko-socialnem svetu predstavili v okviru programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa. »Sama sem se sicer zavzela za prehodno obdobje. V parlamentu je še možen dogovor, da ti ukrepi ne začnejo veljati takoj, tako da imajo ženske možnost in pravico odločanja,« je dejala.

Koliko časa bodo še zdržali

Dotaknila se je tudi prodaje Mercatorja. Sestanek, na katerem se je pogovarjala s predsednikoma uprav Mercatorja in Pivovarne Laško, Tonijem Balažičem in Dušanom Zorkom, na njem pa je bil po besedah premierke prisoten tudi poslanec SD Matjaž Han, »je bil sklican izključno zato, da bi ugotovila, do kdaj lahko zdržita obe podjetji, če se nič ne zgodi«. »Pokazalo se je, da Pivovarna Laško ne prav dolgo,« je dejala.

Za ohranitev javnega zdravstva pa je premierka izpostavila nujno delovanje pravne države, za kar je treba vsak primer korupcije »razčistiti, absolutno sankcionirati in zagotoviti, da se to ne bo več dogajalo«.

Spomladi po zaupnico v DZ

Če se bo Zoran Janković odločil za kandidaturo za mesto predsednika PS, sama zagotovo ne bo kandidirala. Kongres stranke bo po njenih besedah vsekakor pred volitvami. Kdaj bodo te, pa ni želela prejudicirati. Povedala je tudi, da bo šla v skladu z zavezo spomladi po zaupnico v DZ.

Premierka je prav tako zanikala očitke prvaka SDS Janeza Janše, da je s sodelovanjem na proslavi ob dnevu državnosti, na kateri so bile tudi rdeče zvezde, kršila ustavo.

Deli s prijatelji