OCENA

Križanič očita Janši korak nazaj

Objavljeno 07. julij 2012 13.34 | Posodobljeno 07. julij 2012 13.34 | Piše: D. P., STA

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb je v ožjem smislu uresničila pričakovanja.

Franc Križanič si mane roke.

LJUBLJANA – Nekdanji finančni minister Franc Križanič meni, da bo naredila vlada premierja Janeza Janše z načrti o oblikovanju Slovenskega državnega holdinga velik korak nazaj.

Palec gor za AUKN

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) je po mnenju Križaniča v ožjem smislu uresničila pričakovanja. »Torej je sledila zaščiti slovenskega interesa na področju, kjer imamo podjetja s stabilnim lastništvom,« je dejal.

AUKN je v primeru slabih poslovnih izidov vztrajala pri menjavah članov nadzornih svetov in uprav. »Pri tem je bila včasih uspešna, drugič tudi ne. Ni bila uspešna pri NLB.« Križanič je tudi zanikal, da bi bila AUKN le politični podaljšek do obvladovanja kapitala.

Nenavadno imenovanje članov nadzornih svetov

Do načrtov sedanje vlade o oblikovanju Slovenskega državnega holdinga je Križanič kritičen. »Janševa vlada dela velik korak nazaj, kar se kaže tudi v nenavadnem imenovanju članov nadzornih svetov. To se bo odrazilo tudi v poslabšanih poslovnih izidih podjetij v pretežno državni lasti,« je prepričan.

Dokapitalizacijo izsilila centralna banka

Zgodba o nedavni dokapitalizaciji NLB je po njegovem mnenju kompleksna. »30. junij za dokapitalizacijo je bil izsiljen rok. In izsilila ga je slovenska centralna banka. Njena vloga je bila tukaj spet skrajno nepremišljena,« je kritičen Križanič.

Vse to, tako Križanič, stopnjuje upad kreditne aktivnosti za gospodarstvo. »Vendar ko regulator postavi zahtevo, jo je treba upoštevati. Slovenska vlada se je v primeru dokapitalizacije NLB odzvala edino smiselno in zaščitila varnost svoje sistemske banke,« je dejal, hkrati pa v tem ne vidi odgovornosti ministra Šušteršiča.

Deli s prijatelji