NA KOŽO

Kriza vodenja

Objavljeno 30. september 2013 00.15 | Posodobljeno 30. september 2013 00.15 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Zakaj pri nas nikogar konkretno ne vprašamo po rezultatih dela?

Rok Tamše.

Vse, kar se dogaja v Sloveniji od osamosvojitve naprej, je v glavnem posledica slabega vodenja. Iz nekakšnih hlapcev, večno podrejenih, daleč od korita in odločanja smo se čez noč znašli v vlogi odločevalcev. Vsa čast redkim izjemam, predvsem iz gospodarskega okolja, a preveč ambicioznežev je prehitro in brez priprave večinoma po politični liniji dobilo vlogo vodij, odločevalcev, ki pa ji sploh niso kos. Nekaj zaradi preskromnega znanja, nekaj zaradi odsotnosti avtoritete in karizme, nekaj zaradi napačnih predstav, kdo in kaj vodja sploh je, nekaj pa zaradi šibkih osebnostnih značilnosti, ki se pod Alpami najpogosteje kažejo v pohlepu in pijanosti od oblasti. Tako imamo cel kup večjih ali manjših bleferjev, ki so se prigrebli do pomembnih položajev, v sistemu fantazijske kolektivne odgovornosti (pač zapuščina starega načina dela in razmišljanja) pa se zlahka poskrijejo s svojo odgovornostjo in tako ne odgovarjajo za – nič.

Šport je eno redkih področij, ki takoj in neusmiljeno razgali tovrstne povzpetnike, pa čeprav je večina še malo prej mislila, da gre za usposobljeno, ustvarjalno, spretno in načelno osebo s pokončno držo, ki ve, kako se rečem streže, pozna pot in vidi cilj. Zato v športu, kjer sta še prisotni zdrava pamet in kmečka logika, tudi obstaja hitropotezna odrešitev, ki ji pravimo sporazumna prekinitev sodelovanja. Saj veste, če ne gre več skupaj, je bolje iti narazen.

V sobotnem večeru, ko je nogometni šampion in evropsko ustrojeni Maribor doživel še eno ponižanje na slovenski sceni, se je moral športni direktor Zlatko Zahovič sprijazniti z ugotovitvijo, da je v Ljudski vrt pripeljal napačnega trenerja. Nogometni klub Maribor, ki je ena izmed najuglednejših športnih blagovnih znamk pri nas in v zadnjih petih letih deluje kot uspešno podjetje, se je s Hrvatom Antejem Čačićem razšel brez sentimentalnosti. Trener namreč ni dostavil tistega, za kar je bil plačan – rezultatov.

Zdaj pa se vprašajmo, koliko kvazivodij v Sloveniji že leta povzroča škodo, pa jih zaradi tega ni doletela nobena kazen. Ker jih nihče ne vpraša po rezultatih njihovega dela. 

Deli s prijatelji