MILAN KUČAN

Kriza in varčevanje postajata orodje ustrahovanja

Objavljeno 07. julij 2012 19.10 | Posodobljeno 07. julij 2012 19.13 | Piše: Mi. S., STA

Spominskega pohoda veteranskih borčevskih organizacij se je letos udeležilo skoraj 700 pohodnikov.

Milan Kučan.

POKLJUKA – Pohodnikom se je na današnji zaključni slovesnosti na Pokljuki pridružilo še več tisoč ljudi, ki jih je nagovoril nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Kritično je nastopil proti vladajoči politiki, izganjanju rdeče zvezde in razgrajevanju države.

Spomnil je, da rdeča zvezda in prapori nekaterih borcev niso imeli vstopa na proslavo rojstnega dne slovenske države, češ da so to simboli, ki delijo Slovence. A kaj bi branili slovenski teritorialci, če ne bi bilo Maistrovih borcev, tigrovcev in slovenskih partizanov, se je vprašal Kučan.

Zgodovine se ne da izbrisati

Meni, da se dogaja premišljen in že večkrat poskušan načrt svojevoljne postavitve zgodovinskih mejnikov na novo, da bi z naporov za stvaritev slovenske države izključili vse tiste narodove silnice, ki jih na zgodovinsko prizorišče ni naplavil šele proces razpadanja jugoslovanske države.

»Slovenski zgodovinski spomin sega veliko dlje kot do leta 1990, ko naj bi se po izganjalcu zvezde šele začela zgodovina slovenske državnosti. Izbrisati se tega dela naše zgodovine ne da. Zapisan je v narodov spomin,« je izpostavil Kučan.

Prepričan je, da večji del strankarske politike, zlasti vladajoče, spregleduje vrednote, na katerih smo se utemeljili in se jim zavezali ob rojstvu države, da slabo upravlja državo, da izgublja čut za pravičnost, solidarnost in dostojno življenje ter da postaja neobčutljiva za nakopičeno jezo in nezadovoljstvo ljudi. »Razkopava ideološke razklanosti in kljub obljubam, da tega ne bo počela, nenehno vrača temne pege preteklosti v današnji čas,« je dejal Kučan.

Kriza in varčevanje orodje ustrahovanja

Prepričan je, da o predlaganih spremembah za izhod iz krize veliko ljudi meni, da so zmotne in premalo premišljene. »Take globoke posege je veliko lažje izpeljati mimo javne pozornosti v ozračju izrednih razmer in slikanju katastrofične podobe razmer v državi. Tako kriza in nujnost varčevanja postajata orodje ustrahovanja in utišanja,« meni Kučan.

Aplavz za Kučana

Kučanove besede so med zbranimi večkrat požele bučen aplavz. Kot je poudaril predsednik organizacijskega odbora pohoda Tone Kapus, so se na Pokljuki zbrali vsi tisti, ki cenijo vrednote NOB, boja partizanov in zmago v osamosvojitveni vojni leta 1991. 27. spominski pohod Zveze združenj borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo in slovenskih častnikov je tako znova združil vse, ki so se borili za domovino.

Deli s prijatelji