REZI IN SLABI REZULTATI

Kriza na Telekomu: odpustili bodo kar petino zaposlenih

Objavljeno 20. november 2014 14.37 | Posodobljeno 20. november 2014 14.40 | Piše: STA, K. K.

Letos so število zaposlenih v Sloveniji že zmanjšali za 150, od tega 100 v matični družbi, do konca leta pa naj bi ga še za 50.

1200 zaposlenih manj, to naj bi bilo po poročanju Financ v petletnem načrtu Telekoma.

LJUBLJANA – Na Telekomu Slovenije bodo odpuščali, je danes napovedal predsednik uprave Rudolf Skobe. Odpustili bodo kar petino od 2789 zaposlenih. Letos so število zaposlenih v Sloveniji že zmanjšali za 150, od tega 100 v matični družbi, do konca leta pa naj bi ga še za 50. V prihodnjem letu nameravajo število zaposlenih v Sloveniji zmanjšati še za 250, v letu pozneje še za nadaljnjih 250, nato pa naj bi se število zmanjševalo le še na račun upokojitev. Glede zmanjšanja števila zaposlenih in višine odpravnin se dogovarjajo s sindikati.

Manj prihodkov

V Telekomu Slovenije je bilo sicer konec letošnjega septembra 2789 zaposlenih, kar je tri odstotke manj kot pred letom dni, v drugih družbah v Sloveniji pa 631 zaposlenih oziroma osem odstotkov manj kot pred letom dni. Celotna skupina, torej skupaj z družbami v tujini, je zaposlovala 4462 ljudi oziroma tri odstotke manj kot pred letom.

Skupina Telekom Slovenije je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 574,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je v tem času dosegel 37,7 milijona evrov, potem ko ga je bilo v enakem obdobju leto prej za 46,3 milijona evrov.

Skobe: Celotna panoga je v krizi

Skupni poslovni prihodki na ravni skupine so se v prvih devetih mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšali za tri odstotke na 579,3 milijona evrov, dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) pa za 14 odstotkov na 162,8 milijona evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci Skobe, se panoga tako doma kot v tujini ubada z razmeroma zaostrenimi makroekonomskimi razmerami, tako da vsi prevladujoči operaterji beležijo upad prihodkov in donosov.

Deli s prijatelji