CENE VZTRAJAJO

Kriza na stanovanjskem trgu? Kje pa!

Objavljeno 15. maj 2012 15.55 | Posodobljeno 15. maj 2012 15.55 | Piše: T. L., STA

Povprečne cene stanovanjskih nepremičnin se v prvem četrtletju skoraj niso spremenile, ugotavlja Gurs, najdražja pa so stanovanja v Kopru.

Številni lastniki nepremičnin so bili s podatki v informativnih izračunih vrednosti nepremičnin nezadovoljni.

LJUBLJANA – Povprečne cene stanovanjskih nepremičnin se v prvem četrtletju skoraj niso spremenile, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Geodetska uprava RS (Gurs). V primerjavi z istim obdobjem lani je bila povprečna cena stanovanja na sekundarnem trgu nižja za okoli tri odstotke, cena eno- in dvostanovanjskih hiš pa za nekaj manj kot štiri odstotke.

Rabljeno: kvadratni meter lani med 1689 in 1676 evri

Povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja je bila v prvem četrtletju 1689 evrov, v zadnjem lanskem četrtletju pa 1676 evrov. V letošnjem prvem trimesečju se je sicer nadaljeval trend počasnega upadanja cen, vendar pa do večjih sprememb cen stanovanjskih nepremičnin ni prišlo.

»Po drugi strani je bil opazen izrazit upad prometa s stanovanjskimi in poslovnimi nepremičninami ter z zemljišči za gradnjo stavb,« ugotavlja Gurs. Omenjeni upad je bil predvsem posledica zaostrene socialno-ekonomske situacije v državi in nakazuje uresničitev scenarija, po katerem bi letos lahko prišlo do nadaljnjega krčenja prometa in ponovnega zdrsa v krizo slovenskega nepremičninskega trga.

Cena zemljišč je upadla

Povprečna cena zemljišč za gradnjo stavb se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem znižala za več kot petino, s 65 evrov za kvadratni meter na 51 evrov za kvadratni meter. Tako veliko statistično znižanje cene je v glavnem posledica spreminjanja strukture prodanih zemljišč. Zaradi pomanjkanja novih velikih nepremičninskih projektov se nadaljuje trend zmanjševanja povprečne velikosti zemljišč, ob vse manjšem prometu pa se pretežno kupujejo zemljišča za gradnjo individualnih ali vrstnih hiš.

Najdražja stanovanja so v Kopru, tudi v Ljubljani več kot 2400 evrov za kvadratni meter

Primat najdražjih stanovanj v državi ima že drugo četrtletje Koper pred Ljubljano, to pa sta tudi edini mesti, kjer povprečna cena presega 2400 evrov za kvadratni meter. Ta je že po običaju približno še enkrat višja kot v Celju in Mariboru, kjer se cene rabljenih stanovanj gibljejo okoli 1200 evrov za kvadratni meter. Cene v Kranju ostajajo na ravni slovenskega povprečja, nekaj pod 1700 evrov za kvadratni meter.

Povprečne cene rabljenih stanovanj so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani znižale v vseh petih največjih mestih, najbolj pa v Kranju, kjer so se upadle za več kot osem odstotkov.

Promet se je zmanjšal

V prvem četrtletju letošnjega leta je prišlo do znatnega zmanjšanja evidentiranega prometa za vse obravnavane vrste nepremičnin. Po nekoliko presenetljivi rasti v zadnjem četrtletju lani je promet s hišami upadel več kot 30 odstotkov, s stanovanji za okoli 20 odstotkov, z zemljišči za gradnjo stavb več kot 15 odstotkov in s poslovnimi nepremičninami za več kot 10 odstotkov. Nadaljevalo se je tudi upadanje prometa s kmetijskimi in z gozdnimi zemljišči.

V naših štirih največjih mestih je bilo v prvem četrtletju evidentiranih 51 odstotkov vseh tržnih transakcij s stanovanji. Število evidentiranih kupoprodaj se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem, tako kot na ravni države, povsod bistveno zmanjšalo.

Evidentirani promet je še vedno precej večji kot v obdobju največje krize nepremičninskega trga iz začetka leta 2009, vendar tudi že precej manjši kot po oživitvi trga v začetku leta 2010. Za Ljubljano, Celje in Kranj se kaže trend nadaljnjega upadanja, medtem ko je za Maribor, kljub močnemu upadu prometa v letošnjem prvem četrtletju, za zdaj še prisoten šibak trend naraščanja, še ugotavlja Gurs.

Deli s prijatelji